Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

KUKAN: Mnohé štáty by vítali zrušenie sankcií, čakajú na signál Ruska

Eduard Kukan Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kukan pripomenul, že pred anexiou Krymu fungovala spolupráca medzi Ruskom a západnými inštitúciami na pôde EÚ a aj v rámci NATO.

Bratislava 5. januára (Teraz.sk/TASR) - Otázkou, v ktorej Európa čaká na kompromis, je podľa exministra zahraničných vecí Eduarda Kukana vzťah Európskej únie (EÚ) a Ruska. Uviedol to v rozhovore pre TASR.

Ako pripomenul, dlhé roky fungovala spolupráca medzi Ruskom a západnými inštitúciami na pôde EÚ a aj v rámci NATO, dokonca sa konali pravidelné spoločné zasadania a cvičenia.

„Anexia Krymu je jednoznačne porušenie medzinárodného práva, o tom niet pochýb. Prišiel sankčný režim a to je vôbec najhorší režim, aký s Ruskom môžeme mať. Viem z vlastnej skúsenosti, že by mnohé západné krajiny privítali zrušenie sankcií, len by Kremeľ musel ukázať aspoň trochu ochoty spolupracovať pri riešení otázok Krymu a východnej Ukrajiny. Západ na to čaká, no Rusi zatiaľ túto dobrú vôľu nedemonštrovali,“ vysvetlil Eduard Kukan.

Nerealistické podľa neho boli požiadavky a predstavy, podľa ktorých by sa mala Ukrajina celkom odpútať od Ruska a prerušila s ním spoluprácu.

„V Luhansku a Donbase prebieha regulárna vojna a Putin vďaka tomu už nemusí voči Ukrajine prijímať žiadne ďalšie opatrenia. Pretože ukrajinská vláda namiesto toho, aby sa venovala zásadným problémom a robila potrebné reformy, musí riešiť otázku ako sa postarať o 4 až 5 miliónov ľudí žijúcich v týchto oblastiach. Je to potenciálne veľmi bohatá krajina a mohla by byť významným hráčom na svetovej scéne, keby mohla fungovať normálne a keby si doma urobila poriadok. Rusi však teraz umelo udržiavajú Ukrajinu v stave, aby sa takýmto hráčom nestala a aby v nej nemali ďalšieho súpera,“ tvrdí bývalý šéf diplomacie. Myslí si tiež, že ruská hrozba v podobe ovplyvňovania volieb a iných udalostí v Európe je reálna, no „mnohé politické sily tieto faktory využívajú na to, aby nimi zdôvodnili svoje vlastné politické záujmy“.

„Situácia je taká, že veľká časť celosvetovej politiky žije v nejakom negatívnom kŕči. Európska únia žije brexitom, Spojené štáty majú prezidenta, ktorý veľmi poškodzuje celosvetové vzťahy napríklad v medzinárodnom obchode alebo v klimatickej oblasti tým, že odvolal svoj podpis spod klimatickej dohody. Bolo by veľmi dobré, keby sme sa z toho dostali,“ povedal v rozhovore pre TASR Eduard Kukan.