Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

E. Kukan: Schengen znamenal búranie fyzických i psychických bariér

Eduard Kukan. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa Kukana je desiate výročie nášho členstva v schengenskej zóne je naozaj významná udalosť a vyjadril nádej, že sa tak ku nej postavia aj naši štátnici.

Brusel 19. decembra (TASR) - Slovenský poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan je presvedčený, že vstup Slovenskej republiky do Schengenu spred desiatich rokov viedol nielen k búraniu fyzických, ale aj psychických bariér.

Poslanec a bývalý šéf slovenskej diplomacie pripravil začiatkom decembra (4.12.) v Bruseli mimoriadnu projekciou slovenského filmu Čiara. Týmto spôsobom chcel pripomenúť spomínané výročie svojim kolegom, diplomatom a širšej verejnosti.

"Keď Slovensko v roku 2007 vstúpilo do Schengenu, neznamenalo to pre nás len zrušenie kontrol na hraniciach s členskými štátmi EÚ, ale - naopak - aj posilnenie štátnej hranice s Ukrajinou. Jedným z cieľov bolo aj zastavenie nelegálneho pašovania tovaru a ľudí. Toto nie je len námet filmu Čiara, ale aj skutočnosť, ktorej desiate výročie si naša krajina pripomína," uviedol Kukan pre TASR.

Dodáva, že desiate výročie nášho členstva v schengenskej zóne je naozaj významná udalosť a vyjadril nádej, že sa tak ku nej postavia aj naši štátnici.

"Presne si pamätám atmosféru z decembra 2007. Vstupom do Schengenu sa zotreli nielen fyzické bariéry v podobe hraničných prechodov, ale aj psychologické bariéry, ktorými boli naše cestovné pasy. Stali sme sa súčasťou niečoho, o čom sme takpovediac snívali a na čom sme veľmi dlho pracovali," zdôraznil Kukan.

Naše členstvo v Schengene považuje nielen za politický úspech, ale aj za úspech, ktorý sa pretavil do reality každého nášho občana. Tento historický okamih a význam voľného pohybu osôb si podľa Kukana treba dôstojne pripomínať, najmä "v súčasnej politickej situácii v Európe".