Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

E. Kukan: Srbsko ide po lane v dvestometrovej výške bez istenia

Eduard Kukan Foto: TASR

Srbsko prehlbuje vzťahy s Ruskom a napriek námietkam EÚ podpísalo dohodu o výstavbe plynovodu South Stream, ktorý obíde Ukrajinu.

Bratislava 18. júla (Teraz.sk) - Srbsko, ktoré prehlbuje dobré vzťahy s Ruskom a podpísalo dohodu o výstavbe plynovodu South Stream, ktorý obíde územie Ukrajiny, riskuje komplikácie v prístupovom procese do Európskej únie. „Srbsko sa snaží hrať veľmi citlivú úlohu, je to ako prechod po lane v dvestometrovej výške bez záchrannej siete. Udržať si svoje skvelé vzťahy s Ruskom a potvrdiť svoje európske ambície. Je to hra, ktorá neviem, či je možná,“ povedal pre Teraz.sk predseda delegácie Európskeho parlamentu pre vzťahy so Srbskom Eduard Kukan (SDKÚ-DS).

„My sme povedali Alexandarovi Vučičovi, ešte pred tým, ako sa stal predsedom vlády, že nás znepokojuje rozsah spolupráce Srbska s Ruskom. A on nás všetkých ubezpečil, že sa postará o to, aby táto spolupráca nepresiahla takú úroveň, ktorá by mohla uškodiť srbským ambíciám stať sa členmi Európskej únie,“ konštatoval Kukan, ktorý má pochybnosti, či sa srbskému premiérovi podarí záväzok dodržať.

Dodal, že srbsko – ruské vzťahy s ohľadom na Európsku úniu sa skomplikovali vývojom na Ukrajine, zvlášt po podpise dohody o South Streame. „Nemal by byť problém mať dobré vzťahy s Ruskom. To majú mnohé veľké členské štáty EÚ. Ale dobré vzťahy nemôžu odporovať pravidlám, ktoré má EÚ zaužívané,“ povedal Kukan. „Problém pre EÚ by to teoreticky nemusel byť, ale posledné kroky srbskej vlády, pána predsedu Vučiča v Moskve, podpis dohody s Ruskom o South Streame, porušujú dohody, alebo pravidlá Európskej únie,“ zdôraznil.

Podľa Kukana je v tejto chvíli veľmi dôležité udržiavať stály politický dialóg. „Čo najviac rozhovorov, čo najviac vysvetľovaní. Európska delegácia má preto podmienky, stretávame sa s kolegami. A ja chcem byť aktívny predseda. Osobne poznám všetkých vedúcich srbských predstaviteľov a veľmi otvorene s nimi hovorím,“ uzavrel Kukan.