Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kukliš: Efekt kódexu proti dezinformáciám závisí od jeho implementácie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šéf kancelárie RVR mieni, že nový kódex má veľký potenciál výrazne napomôcť k zvýšeniu transparentnosti digitálnych platforiem a znižovaniu rizík súvisiacich so šírením nebezpečných dezinformácií.

Bratislava 16. júna (TASR) - Úspešnosť aktualizovaného kódexu postupov proti dezinformáciám bude závisieť najmä od jeho praktickej implementácie. Kľúčovým je umožniť systematicky prehodnocovať jednotlivé záväzky, ktoré z neho vyplývajú. V súvislosti so štvrtkovým predstavením revidovaného znenia kódexu na pôde Európskej komisie (EK) to uviedol riaditeľ kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Ľuboš Kukliš, ktorý slovenského regulátora bude zastupovať v pracovnej skupine, určenej na monitoring efektivity kódexu.

Kukliš v tejto súvislosti pripomína, že nový kódex obsahuje merateľné ukazovatele týkajúce sa posilňovania integrity služieb, upevňovania postavenia užívateľov či tzv. fact-checkerov aj v prístupe k dátam určeným pre vedecký výskum. "Monitorovacia skupiny bude mať zároveň úlohu navrhovať potrebné zmeny v znení kódexu," dodal Kukliš.

Mieni, že nový kódex má veľký potenciál výrazne napomôcť k zvýšeniu transparentnosti digitálnych platforiem a znižovaniu rizík súvisiacich so šírením nebezpečných dezinformácií. Kódex je i príležitosťou pre regulátorov v členských štátoch napojiť sa na európske mechanizmy, akým je napríklad aj nariadenie o digitálnych službách. "Návrh legislatívnej úpravy, ktorá to umožňuje, je už dlhší čas aj v slovenskom parlamente a som presvedčený, že by bolo prínosné, ak by bola schválená," dodal zástupca RVR.

Nový posilnený kódex, vytvorený s globálnymi komunikačnými platformami, predstavuje revíziu pôvodného samoregulačného mechanizmu, ktorý vznikol v roku 2018. Nové znenie je reakciou na dlhodobé upozorňovanie, že prístup k informáciám a dátam potrebným na reálne vyhodnotenie postupov veľkých digitálnych platforiem voči dezinformáciám bol doteraz nedostatočný. Záväzky signatárov nového kódexu, obzvlášť veľkých on-line platforiem, majú priniesť výrazný posun k zlepšeniu.