Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kuleba: Máme šťastie, že Slovensko je naším susedom

Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok 25. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajina si bude pamätať, čo pre nás spravili naši slovenskí priatelia, uviedol minister zahraničných vecí.

Kyjev 3. mája (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba ocenil pomoc, ktorú Slovensko poskytlo Ukrajine po začiatku ruskej vojenskej invázie. Spravil tak v príspevku zverejnenom v noci na utorok na sociálnej sieti.

"Ukrajina si bude pamätať, čo pre nás spravili naši slovenskí priatelia. Vrúcne prijatie Ukrajincov utekajúcich pred vojnou, humanitárna pomoc, dodávky zbraní, podpora pre udelenie štatútu kandidátskej krajiny do Európskej únie pre Ukrajinu a umožnenie vývozu bez nutnosti zaplatenie ciel do EÚ. Máme šťastie, že Slovensko je naším susedom,"
napísal Kuleba na Twitteri.

Cez logistické centrum v Haniske pri Košiciach, ktoré pomáha pri preprave pomoci z členských štátov Európskej únie cez územie Slovenska na Ukrajinu, prešlo už viac ako 600 ton humanitárnej pomoci. Slovensko okrem toho vyčlenilo aj niekoľko miliónov eur na vojenskú pomoc pre Ukrajinu.

Hraničné priechody na slovensko-ukrajinskej hranici prekročilo od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajine už vyše 387.500 ľudí. Slovensko pritom udelilo od 1. marca dočasné útočisko už takmer 73.200 ľudom.