Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Divadlo Andreja Bagara pripravuje vzdelávaciu inscenáciu

Na archívnej snímke budova Divadla Andreja Bagara. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Inscenácia Kým nastane ticho vychádza z ťažby dreva a následných protestov v Tichej a Kôprovej doline v roku 2007, ktorým predchádzala ničivá veterná kalamita vo Vysokých Tatrách v roku 2004.

Nitra 18. marca (TASR) - Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre pripravuje vzdelávaciu inscenáciu, ktorá chce žiakom druhého stupňa základných škôl a stredoškolákom ukázať dôležitú úlohu lesa a nutnosť ochrany prírody. Eduhra s názvom Kým nastane ticho bude príbehom o tatranských dolinách, premene lesa v čase, zlatokopoch a ochranároch a o tom, čo to znamená, ak v lese nastane úplné ticho.

Tvorcovia sľubujú, že žiakom ponúkne aj rôzne interaktívne inštalácie, fyzikálne pokusy a protest song mladej generácie o nevyhnutnosti chrániť lesy, prírodu a životné prostredie. „Herci budú priamo počas hry vytvárať a prezentovať rôzne pokusy, na základe ktorých divákom priblížia problematiku ochrany lesov a prírody. Popritom vychádzame aj z tém histórie Tatier či baníctva,“ vysvetlila autorka a dramaturgička inscenácie Slavka Civáňová.

Inscenácia Kým nastane ticho vychádza z ťažby dreva a následných protestov v Tichej a Kôprovej doline v roku 2007, ktorým predchádzala ničivá veterná kalamita vo Vysokých Tatrách v roku 2004. Upozorňuje však aj na súčasnú situáciu, na rozsiahlu ťažbu dreva a jej následky na viacerých územiach Slovenska. „Eduhra prezradí deťom, ich rodičom a učiteľom aj to, aké sú funkcie lesa, prečo je v lese dôležité mŕtve drevo, ako ubrániť stromy pred lykožrútom, čo je to biodiverzita alebo woodwibe web, alebo, že aj na Slovensku máme prales,“ uviedla Civáňová.

Vzdelávacia hra Kým nastane tichu bude citovať aj konkrétne vyjadrenia ochranára, aktivistu a filmára Erika Baláža, využíva fyzikálno-chemické pokusy inšpirované aktivitami katedier fyziky a ekológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a tiež vedeckých múzeí na Slovensku a v Čechách. „Formou protest songu mladej generácie rozvíja posolstvo celoeurópskych protestov mládeže proti nečinnosti v boji proti klimatickým zmenám, ktoré iniciovala šestnásťročná Švédka Greta Thunbergová,“ povedala Civáňová.

Ako doplnila, DAB plánuje uviesť premiéru inscenácie v priebehu mája. „Hrať ju budeme na našej scéne, to znamená, že sme upustili od predstavení na školách. Skôr chceme, aby žiaci a študenti prichádzali k nám, do divadla,“ dodala Civáňová.