Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Fotograf M. Svítok vystavuje prierez 15 rokov spolupráce s TASR

Na snímke fotograf Michal Svítok počas vernisáže jeho výstavy fotografií Mojich 15 v Nadácii Slovak Press Photo v Zichiho paláci v Bratislave 10. decembra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa kurátora výstavy Antona Szomolányiho je Svítok fotograf príbehu.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Výstavu fotografií pod názvom Mojich 15 otvorili vo štvrtok v sídle Nadácie Slovak Press Photo v Zichiho paláci v Bratislave. Oceňovaný fotograf Michal Svítok na nej prezentuje prierez pätnástich rokov spolupráce s Tlačovou agentúrou SR. Výber 33 fotografií pochádza z oblasti športu, politiky a reflektuje rôzne svetové udalosti. Návštevník tu nájde fotografie Donalda Trumpa a Vladimira Putina, ale aj domácich politikov či zábery viacerých úspešných slovenských športovcov, ktorých autor zachytil pri vrcholnom momente svojho výkonu.

Podľa kurátora výstavy Antona Szomolányiho je Svítok fotograf príbehu. "Medzi zobrazenou realitou a jeho fotografiou nestojí nič, čo by nás vyrušovalo. Moment, ktorý zobrazuje, je príbeh, ktorý si vieme predstaviť. Jeho čistá kompozícia je predstavená nerušenými dominantnými prvkami napriek tomu, že Michal je fotografom momentu," píše o svojom bývalom študentovi Szomolányi v katalógu k výstave, ktorú otvorili z dôvodu protipandemických opatrení virtuálnou vernisážou.



"Michal Svítok je pre mňa vynikajúci človek a vynikajúci fotograf. Je z agentúry, ktorá bola prvá partnerom našej súťaže Slovak Press Photo, o to viac som rada, že konečne, po deviatich rokoch, môžem otvoriť Miškovi výstavu, veľmi si to zaslúži," uviedla na vernisáži riaditeľka súťaže Slovak Press Photo Jana Garvoldtová.

"Tohto roku je to 15 rokov, čo spolupracujem s tlačovou agentúrou a povedal som si, že by sa patrilo to nejako osláviť, preto vznikla táto výstava," povedal Svítok k projektu, ktorý predstavuje výber 33 fotografií. "Ťažko sa za tých x rokov vyberá z tých skoro 33.000 fotiek, vraj toľko ich mám v servise, som sa dozvedel," poznamenal s úsmevom fotograf, pre ktorého bol rok 2020 nečakane 'výstavový'.

Svítok priznal, že pôvodne sa chcel tento rok venovať len jubilejnej výstave Mojich 15. Nakoniec jeho prácu mohli v septembri obdivovať aj návštevníci banskobystrickej výstavy Rodinné striebro, kde predstavoval výber leteckých záberov z rozsiahleho projektu TASR o Slovensku. Fotografie Michala Svítoka, ktoré oživujú spomienky na kľúčové úspechy slovenského športu, sú od začiatku decembra vystavené aj v street art gallery na Národnom futbalovom štadióne. Výstava Mojich 15 bude v Nadácii Slovak Press Photo dostupná do 29. januára 2021.