Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Na zosnulého A. Hryca spomínajú filmári i bývalý politický reportér

Na archívnej snímke ANDY HRYC. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Andyho som vždy vnímal ako človeka, ktorý nadovšetko miloval svoju rodinu, miloval svoju prácu, miloval žiť. Bol pre mňa veľkým bojovníkom, uviedol pre TASR Bebjak.

Bratislava 31. januára (TASR) - K úmrtiu herca Andyho Hryca, ktorý v nedeľu podľahol vo veku 71 rokov ťažkej chorobe, sa vyjadril aj Peter Bebjak, režisér divácky obľúbeného filmu Čiara. Zosnulý herec v oceňovanom filme stvárnil jednu z hlavných postáv - skorumpovaného policajta. "Andyho som vždy vnímal ako človeka, ktorý nadovšetko miloval svoju rodinu, miloval svoju prácu, miloval žiť. Bol pre mňa veľkým bojovníkom," uviedol pre TASR Bebjak. "Je mi veľmi ľúto, že sa mu nepodarilo vyhrať tento posledný nerovný boj. Je mi to veľmi ľúto," podčiarkol režisér.
Na archívnej snímke Peter Bebjak 23. januára 2019.
Foto: TASR/Michal Svítok

Na úmrtie Andyho Hryca, ktorý v roku 1993 založil Rádio Twist, bojujúce s vládnou garnitúrou Vladimíra Mečiara, reagoval na sociálnej sieti aj slovenský kňaz, novinár a básnik Karol Lovaš (brat Šavol). "Bol si mužom, ktorý mi dal v živote prvú naozajstnú šancu. A potom druhú a všetky ostatné," píše vo svojom statuse Lovaš, ktorý v polovici 90. rokov pôsobil v Rádiu Twist ako jeho politický reportér a moderátor. "Mal som možnosť poznať nielen masku 'zlého' chlapa, v ktorej ťa predstavovali film a televízia. Videl som pod ňu. A tam sa ukrýval citlivý muž, doráňaný životom a predsa plný nádeje," uviedol brat Šavol.
Na archívnej snímke Beáta Dubasová
Foto: TASR/Michal Svítok

Na smutnú správu o úmrtí Hryca reagovala na svojej oficiálnej FB stránke aj speváčka Beáta Dubasová. "Odišiel výborný herec, osobnosť aj československá legenda Andy Hryc. Stretla som sa s ním niekoľkokrát v živote, fandil mi a vždy bol ku mne veľmi príjemný, láskavý a galantný," konštatovala Dubasová, ktorá svoj post doplnila archívnymi fotografiami z roku 1993. Tie dokumentujú podujatie, na ktorom sa práve Andy Hryc stal krstným otcom speváčkinho úspešného CD Modrý album.
Zuzana Mistríková, archívna snímka.
Foto: TASR Jakub Kotian

Filmová producentka Zuzana Mistríková vo svojom statuse na sociálnej sieti pripomenula aj to, že Hryc bol v roku 1992 pri založení Asociácie nezávislých rozhlasových staníc a "na jej čele bojoval ako lev za prežitie prvých krehkých slobodných rádií". Zosnulému hercovi venovala slová vďaky za to, "že si nastavil svoj široký chrbát za ľudí v Twiste, odrážal útoky politikov a vďaka tomu vyrástla generácia úžasných profesionálov". Mistríková poznamenala, že na Andyho Hryca sa v deň jeho úmrtia spomína v mnohých jeho hereckých úlohách a rôznych ďalších aktivitách. "Kamkoľvek sme na našich spoločných cestách prišli, čašníci ťa milovali a ako prvé ponúkali debouché," píše filmárka. Ďalej vyjadrila želanie, aby sa pri spomienkach na Hrycovu filmovú tvorbu, všestranné záujmy a aktivity nezabudlo na fakt, že "pri zrode slobodných rozhlasových médií a prežití slušnej žurnalistiky v 90. rokoch zohral nezastupiteľnú úlohu".