Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovenský filmový ústav uvedie v Prahe knihu Rodinné filmové striebro

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Knihu Rodinné filmové striebro zostavil estetik a filmový teoretik Peter Michalovič.

Bratislava 29. mája (TASR) – Rodinné filmové striebro je názov publikácie, ktorá prináša 60 pohľadov na slovenskú kinematografiu očami 60 domácich a zahraničných autorov. Prezentácia knižnej novinky bude súčasťou prehliadky vybraných filmových programov, ktorú v Prahe organizuje Slovenský filmový ústav (SFÚ) pri príležitosti 60. výročia svojho založenia. TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ.

Knihu Rodinné filmové striebro zostavil estetik a filmový teoretik Peter Michalovič. "V tejto publikácii má príspevky 60 domácich a zahraničných autorov, ktorí ponúkajú 60 zaujímavých pohľadov na slovenskú kinematografiu," hovorí o publikácii generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký, ktorý stál pri jej zrode v nadväznosti na 60. výročie SFÚ. "Kniha nadväzuje na aktivity Olega Pastiera, ktorý bol v minulosti vydavateľom Rodinného striebra a sme veľmi radi, že sme sa k tomuto odkazu prihlásili," dodal.

Publikácia pozostáva z krátkych úvah a esejí o vybraných, minulých aj súčasných dielach našej kinematografie z pera šesťdesiatich známych i menej známych autorov, filmových historikov či kritikov, ale aj filozofov, estetikov, literátov, teoretikov vizuálneho umenia, prekladateľov i hudobníkov alebo publicistov.

Ako ďalej informuje vydavateľ, prezentácia knihy na Slovensku sa uskutoční počas júnového Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Art Film Fest v Košiciach. Súčasťou festivalového programu bude aj prierezová sekcia venovaná 60. výročiu SFÚ, ktorá predstaví klasické dlhometrážne digitálne reštaurované slovenské filmy.

Prehliadku s názvom 60 rokov Slovenského filmového ústavu otvoria v pražskom kine Ponrepo v utorok 30. mája. Podujatie, ktoré potrvá v Prahe do 8. júna, organizuje SFÚ v spolupráci s českým Národným filmovým archívom (NFA) Praha. Ten diela zo svojich zbierok uvedie recipročne na jeseň v Bratislave.