Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Slovak Press Photo spúšťa 9. ročník, súťaž sa viac otvára zahraničiu

Na snímke zľava riaditeľ odboru komunikácie a propagácie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Michal Feik, riaditeľka súťaže Slovak Press Photo Jana Garvoldtová, námestníčka primátora Bratislavy Lucia Štasselová a starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Zuzana Aufrichtová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Práce môžu záujemcovia prihlasovať od 30. júna do 25. augusta cez registračný systém súťaže.

Bratislava 24. júna (TASR) – Jednou z noviniek 9. ročníka súťaže novinárskej fotografie Slovak Press Photo je, že sa viac otvára zahraničiu. "Tento rok sa udialo veľmi veľa vecí, ktoré ovplyvnili celú Európu. Otvorili sme kategóriu každodenný život pre krajiny V4, Slovinsko a Rakúsko. Prvýkrát v histórii budeme žrebovať predsedu poroty," uviedla v stredu na stretnutí s médiami riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová. V aktuálnom ročníku môžu slovenskí fotografi tvoriaci pre médiá prihlasovať svoje práce do kategórií aktualita, reportáž, portrét, svet umenia a kultúry, životné prostredie a príroda, šport i do osobitnej kategórie grant Bratislavy.

Pre slovenských i zahraničných fotografov z okolitých krajín sú určené kategórie študenti a mladí fotografi do 26 rokov, každodenný život a dlhodobý dokument pre snímky rôznych fotožurnalistických žánrov dokumentujúcich oblasti života ľudí a spoločnosti v priebehu najmenej troch rokov. V medzinárodných kategóriách otvorených pre autorov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska, Rakúska, Slovenska a Ukrajiny figuruje aj kategória fotografia vytvorená mobilným telefónom s témou "Náročný rok".



Organizátori zachovali spôsob hodnotenia, ktorý sa ujal v predchádzajúcom roku, sprísnili však pravidlá. Súťažiaci budú povinní uvádzať pri všetkých prihlásených prácach základné informácie o ich vzniku tak, aby boli zachované princípy dobrej žurnalistiky. Súčasne sprísnili požiadavky na prihlásené fotografie, aby sa zabránilo akejkoľvek manipulácii s pôvodným obsahom.

Práce môžu záujemcovia prihlasovať od 30. júna do 25. augusta cez registračný systém súťaže. Medzinárodná porota bude fotografie hodnotiť v Bratislave od 30. augusta do 2. septembra. Slávnostné vyhodnotenie výsledkov sa uskutoční 1. októbra v Primaciálnom paláci. Ocenené práce budú opäť vystavené v Dome umenia - Kunsthalle. Hlavnú cenu Grand Prix bude môcť porota udeliť nielen za samostatnú fotografiu, ale aj za sériu fotografií.

Tohtoročnými členmi poroty sú španielsky fotograf z agentúry NOOR Pep Bonet, poľský dokumentárny fotograf z agentúry VII Maciek Nabrdalik, český fotograf a pedagóg Jindřich Štreit, český fotograf a niekoľkonásobný víťaz Czech Press Photo Roman Vondrouš a slovenská fotografka, pedagogička Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Jana Hojstričová, ktorá je zároveň garantkou projektu.