Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kúpiť dobrú klobásu do kapustnice je v Amerike takmer nemožné

Vo Fínsku namiesto Ježiška nosí darčeky Joulupukki, ktorý žije v Laponsku.

Bratislava 25. decembra (TASR) - Držať sa domácich vianočných zvykov nie je jednoduché pre množstvo Slovákov, ktorí žijú v zahraničí. Napríklad pri príprave tradičných jedál musia potrebné ingrediencie hľadať alebo experimentovať s inými, ktoré by ich nahradili.

"Napríklad kúpiť dobrú klobásu do kapustnice je takmer nemožné. Tu pomôžu maďarské obchody. Na kyslú kapustu sa treba vybrať do poľského obchodu a kapra si človek musí chytiť sám, pretože táto ryba tu nie je vôbec obľúbená," tvrdí Igor z amerického Chicaga. Zemiakový šalát najľahšie získa tak, že si ho kúpi v českej reštaurácii.

Martin z Bratislavy žije vo Fínsku štyri roky, v Helsinkách však trávi Vianoce s rodinou prvý raz. "Takže tento rok budeme mať prvýkrát tradičné fínske Vianoce, bez kapustnice a kapra. Kapustnicu sme robili pred Vianocami, všetky ingrediencie tu bez problémov dostať okrem dobrej klobásky, ktorú sme nahradili chorizo klobásou," povedal. Vianočné sviatky vo Fínsku sa podľa neho veľmi nelíšia od slovenských, prežívajú sa v kruhu rodiny.

"Najväčší rozdiel je v tom že namiesto Ježiška nosí darčeky Joulupukki, ktorý žije v Laponsku." Inak vyzerá aj štedrovečerný stôl, na ktorom sa nájde pečená bravčová šunka s mrkvovo-zemiakovým pyré, soté z losa, studený údený losos, rôzne šaláty a koláče a tradičný teplý nápoj glögi. Ešte pred otváraním darčekov sa ide do vianočnej sauny. "K nej neoddeliteľne patria sviečky a z brezových haluzí upletená vasta, ktorou sa každý jemne alebo menej jemne bije na prekrvenie organizmu," dodal Martin.

Silvia žije prechodne v Chile, žiadny sneh tam teraz nie, pretože v Južnej Amerike je leto. Vianočné pečenie jej skomplikoval fakt, že v tamojších obchodoch nenašla všetky potrebné ingrediencie. Medovníky problémom neboli, no lineckých koliesok sa jej rodina musela vzdať. "Nenašla som na ne vykrajovač a ani dobrý lekvár," povedala.

"Myslím, že Slováci v USA sa snažia udržiavať svoje tradície a za odmenu niektorí slávia hneď dvoje Vianoce. Po štedrej večeri 24. decembra ich navštívi Ježiško s darčekmi a v tesnom odstupe sa pripojí aj Santa Klaus v nasledovné ráno. Ten prichádza komínom," dodáva Igor. Niektorí Slováci podľa neho preferujú americky štýl večere, tá sa podobá na jedlo, ktoré sa podáva na Deň vďakyvzdania. Nemôže teda chýbať moriak, šunka, zemiaková kaša, jablkový koláč, vaječný koňak, pripadne lefse, čo je v podstate podľa Igora lokša.