Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Kynológovia upozorňujú: Neviňte za útoky psov, ale ich majiteľov

Ilustračné foto Foto: TASR/Svetozár Písecký

Kynológovia a registrovaní chovatelia sú presvedčení, že za útoky psov sú zodpovední ich majitelia a nie zvieratá, ktoré sú často nútené žiť v nevyhovujúcich podmienkach.

Nitra 23. augusta (TASR) – Slovenskí kynológovia varujú pred prijímaním zákonov, ktoré by unáhlene reagovali na posledné útoky psov na ľudí. Podľa prezidenta Slovenskej kynologickej jednoty (SKJ) Jozefa Jursu by niektoré z navrhovaných legislatívnych úprav poškodili iba organizovaných chovateľov a nie nezodpovedných majiteľov psov. K takýmto úpravám patria podľa kynológov aj snahy vytvoriť zoznam nebezpečných, či bojových plemien. „Bojové plemeno v kynologickej terminológii ani neexistuje. Rovnako nesúhlasíme ani s termínom nebezpečné plemeno. Zvlášť, keď z dnešných chovov a plemenitby sú automaticky vyraďovaní psi, ktorí prejavia čo i len náznak agresivity, či už ide o spoločenské, alebo veľké plemená,“ skonštatoval prezident Zväzu športovej kynológie Juraj Štandinger.

Kynológovia a registrovaní chovatelia sú presvedčení, že za útoky psov sú zodpovední ich majitelia a nie zvieratá, ktoré sú často nútené žiť v nevyhovujúcich podmienkach. „Prestaňme už konečne prenášať zodpovednosť ľudí na psov. Ich majitelia si často vyberajú plemeno podľa vzhľadu, alebo módnych trendov a potom jeho výchovu nezvládnu, precenia svoje schopnosti a tak vzniká riziko, že tu máme nesocializovaných psov, ktorí sú agresívni, alebo extrémne bojazliví, čo sa môže opäť prejaviť prehnanou agresivitou,“ myslí si Jursa.

Podľa Gabriely Ridarčíkovej zo Zboru rozhodcov pre posudzovanie psov by zoznam takzvaných nebezpečných plemien nemal v praxi žiadny význam. „Postihoval by práve tých poctivých ľudí. Niekto sa môže celý život venovať chovu a plemenitbe napríklad dobermanov a teraz niekto príde a zakáže to. Doplatí na to ten registrovaný chovateľ, ktorý má doklad o pôvode psov, teda o tom, že chová naozaj dobermanov. Ten nezodpovedný chovateľ, ktorého zvieratá niekomu ublížia, samozrejme žiadne doklady nemá, takže jeho psi sa dajú považovať iba za „podobné dobermanovi“. Na neho by bol teda zákon znovu krátky. Každý chce sankcionovať len registrované chovy, pretože na ne majú dobrý dosah. A to aj napriek tomu, že žiadnemu z našich chovateľov sa nestalo, že by jeho pes na niekoho zaútočil“ skonštatovala.

Odborníci z SKJ uvítali, že ich ministerstvo pôdohospodárstva prizvalo k tvorbe zákona, ktorý by mal problém agresívnych psov riešiť. Chcú doň zapracovať predovšetkým prísnejšie a právne vymožiteľné postihovanie majiteľov psov, bez ohľadu na to, akú rasu doma chovajú. Zároveň sú za to, aby zákon prísnejšie vyžadoval používanie psích náhubkov a mal by aj zvýhodňovať zodpovedných chovateľov pred nezodpovednými, napríklad úľavou na dani za psa. „Na zlepšenie súčasného stavu navrhujeme prijať právnu úpravu podmieňujúcu chov určitých plemien odbornou skúškou a psychotestmi majiteľov, stanoviť podmienky chovu a držania týchto psov. Prijať právnu úpravu obmedzujúcu možnosti neregistrovaného chovu určitých plemien a ich krížencov a výrazne zvýšiť zodpovednosť majiteľov psov za činy ich psov,“ dodal Jursa.