Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

L. Bukovszky: Odmietam bagatelizáciu či dezinterpretáciu holokaustu

Na archívnej snímke splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky. Foto: TASR - Dano Veselský

Je našou povinnosťou pripomínať si udalosti spred 80 rokov a ich následky, zdôraznil splnomocnenec.

Bratislava 9. septembra (TASR) – Udalosti holokaustu a rasového násilia, ktoré viedli k najväčšej tragédii ľudstva, nemožno nechať upadnúť do zabudnutia. Pri príležitosti štvrtkového Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia to zdôraznil splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky.

"Odmietam bagatelizáciu či dezinterpretáciu holokaustu a tiež zľahčovanie tragických udalostí alebo hľadanie ospravedlnenia," zdôraznil splnomocnenec v spojitosti s výročím prijatia tzv. Židovského kódexu v roku 1941, ktorý vo vojnovej Slovenskej republike odňal občanom židovského pôvodu ich práva a viedol až k deportáciám a smrti vo vyhladzovacích táboroch.

Podľa Bukovszkého aj udalosti spred 80 rokov pripomínajú, aké krehké sú základné ľudské hodnoty a demokratické princípy a ako je ľudstvo schopné sa bez tolerancie, spoznávania a vzájomného dialógu otočiť voči svojim blízkym. "Je našou povinnosťou pripomínať si udalosti spred 80 rokov a ich následky, keďže veľká časť dnešnej spoločnosti nemá žiadne skúsenosti z minulosti a je často náchylná podceňovať najväčšiu tragédiu ľudstva," zdôraznil splnomocnenec.

Pri príležitosti pamätného dňa i 80. výročia Židovského kódexu sa na rôznych miestach Slovenska konajú vo štvrtok pietne spomienky, súčasťou je i celoslovenská tryzna Nezabudnutí susedia.