Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

L. Bukovszky: Verím, že Rusíni budú naďalej tvoriť každodenné príbehy

Na archívnej snímke splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky. Foto: TASR - Dano Veselský

Doteraz v poslednom Sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2011 sa k rusínskej národnosti prihlásilo 33.482 obyvateľov, čo predstavuje 0,6 percenta populácie.

Bratislava 12. júna (TASR) - Národ spod Karpát, ktorý nenápadne a predsa významne formuloval stredoeurópske dejiny. Splnomocnenenc vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky to povedal na margo Rusínov, jednej z 13 národnostných menšín v SR, pri príležitosti piatkového Dňa Rusínov na Slovensku.

Splnomocnenec vyjadril vieru, že Rusíni na Slovensku budú i v ďalšom období prejavovať hrdosť na svoju minulosť, hlásiť sa k svojej súčasnej komunite a rozvíjať jej budúcnosť. "Pevne verím, že najbližšie sčítanie obyvateľstva ukáže, že pre Rusínov sú tieto hodnoty dôležité a naďalej budú tvorcami každodenných príbehov Slovenska," zdôraznil Bukovszky na sociálnej sieti.

Zároveň upozornil, že každá národnostná menšina má svoje špecifické problémy, ktoré si vyžadujú cielené riešenia, a to platí aj v prípade Rusínov. "Pre zachovanie svojej identity potrebujú školy, inštitúcie i aktívnu jazykovú politiku," skonštatoval.

Za Deň Rusínov Slovenska vyhlásil svetový kongres Rusínov 12. jún, na pamiatku Dní rusínskej kultúry, ktoré sa v prešovskom regióne organizovali v období medzi prvou a druhou svetovou vojnou. Je pripomenutím najmä osláv z roku 1933, keď bol v centre Prešova odhalený pamätník Alexandra Duchnoviča.

Doteraz v poslednom Sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2011 sa k rusínskej národnosti prihlásilo 33.482 obyvateľov, čo predstavuje 0,6 percenta populácie. Rusíni sú treťou najpočetnejšou menšinou na Slovensku. Rusínsky jazyk ako svoj materinský uviedlo 55.469 obyvateľov (jedno percento populácie SR). Komunita Rusínov žije najmä v severovýchodnej časti SR, mestom s najvyšším počtom obyvateľov, ktorí sa hlásia k rusínskej národnosti, sú Medzilaborce (podľa sčítania v roku 2011 ich bolo 2419, teda vyše 35 percent obyvateľov). Najväčší percentuálny podiel Rusínov je v malej obci Obručné v okrese Stará Ľubovňa, kde v roku 2011 tvorili vyše 90 percent.