Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ľ. Izáková: Systém starostlivosti o duševné zdravie treba zefektívniť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pacientske organizácie napríklad volajú po väčšej spolupráci s pacientami. Systém musí podľa riaditeľa Ligy za duševné zdravie Andreja Vršanského zohľadniť odporúčania ľudí so zažitou skúsenosťou.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Systém starostlivosti o duševné zdravie na Slovensku treba zefektívniť. Uviedla to hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre odbor psychiatria Ľubomíra Izáková s tým, že to podčiarkuje aj aktuálne dianie.

"Môžeme očakávať, že ľudí s duševnými problémami bude stále pribúdať, no my bojujeme s nedostatkom kapacít, financií i so stále prítomnou spoločenskou stigmou, pre ktorú sa množstvo ľudí stále bojí vyhľadať pomoc," skonštatovala na tlačovej konferencii k štúdii Depression Scorecard.

Izáková pozitívne vníma, že štúdia predstavila odporúčania, ako starostlivosť zlepšiť. "Vieme, čo treba spraviť, aby bola potrebná starostlivosť pre všetkých dostupnejšia a kvalitnejšia. Potrebujeme len dostatočnú podporu," doplnila.

Pacientske organizácie napríklad volajú po väčšej spolupráci s pacientami. Systém musí podľa riaditeľa Ligy za duševné zdravie Andreja Vršanského zohľadniť odporúčania ľudí so zažitou skúsenosťou. "Sú schopní poskytovať široké spektrum činností, a tým zvýšiť celkovú kapacitu systému, ktorý trpí nedostatkom odborníkov," vysvetlil.

Pre rezort zdravotníctva je téma duševného zdravia podľa jeho štátneho tajomníka Róberta Babeľu jednou z hlavných priorít. "Do budúcna je preto veľmi dôležité pokračovať v úzkej spolupráci s odborníkmi, ktorí prichádzajú s inováciami a vylepšeniami, no veľkou a pretrvávajúcou výzvou zostáva zlepšovanie dostupnosti a práce s dátami," zdôraznil.

Štúdiu Depression Scorecard vytvorili v desiatich krajinách strednej, východnej Európy a Pobaltia. Výstupom výskumu na Slovensku je 13 konkrétnych odporúčaní na zlepšenie komplexnej starostlivosti o pacientov s depresiou, ako napríklad rozvoj komunitnej starostlivosti, aj lepšie využitie dát.