Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Reakcie bývalých vládnych politikov na kauzu Govnet v NASES

Na archívnej snímke podpredseda NR SR Peter Pellegrini (SMER-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v utorok (9. 6.) zasahovala v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES) a v súvislosti s tým zadržala štyri osoby.

Bratislava 10. júna (TASR) – Ak niekto zneužil situáciu, keď sa mal postať o bezpečnosť a urobil niečo iné, bude musieť byť braný na zodpovednosť. Vyhlásil to expremiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v súvislosti s informáciami o údajnom odpočúvaní a sledovaní štátnej počítačovej siete Govnet.

"Verím, že ak niekto zo strany štátu takéto zariadenie namontoval, tak bude vedieť zodpovedať, prečo to namontoval, aký typ zariadenia to bol a na čo slúži. Ak to bola nejaká súkromná organizácia alebo tajná služba iného štátu, tak sa budem pýtať, či nezlyhali bezpečnostné zložky," skonštatoval Pellegrini.

Pripomenul, že ešte ako premiér nariadil vykonať testy bezpečnosti vládneho Govnetu, a to po kybernetickom útoku na rezort slovenskej diplomacie. Výsledky auditu mali následne preukázať, že niektoré subjekty mohli disponovať technológiami, ktoré by mohli bezpečnostné bariéry Govnetu prelomiť. Podľa Pellegriniho preto vydali na bezpečnostnej rade pokyn na vykonanie opatrení, ktoré by tomu zabránili.

"Bolo by dobré, aby NASES a bezpečnostné zložky, ktoré majú na starosti kybernetickú obranu a ochranu, povedali, ako reagovali aj na moju výzvu, aby zabezpečili obranu nášho kybernetického priestoru," poznamenal Pellegrini. Doplnil, že zatiaľ z toho kauzu robiť nechce, keďže sa nevie, komu a či nejaké informácie odišli. Priznal však, že by ho mrzelo, keby sa niekto pokúšal dostať k informáciám vlády.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v utorok (9. 6.) zasahovala v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES) a v súvislosti s tým zadržala štyri osoby. Ako pre TASR potvrdila vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí), utorkový zásah polície v priestoroch úradu vlády a v rôznych budovách Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu.

R. Raši si myslí, že v kauze Govnetu treba počkať na výsledky NAKA



Richard Raši.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Pri kauze údajného odpočúvania a sledovania štátnej počítačovej siete Govnet si treba počkať na výsledky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). "Určite sa to zistí a určite sa to bude medializovať," reagoval v stredu bývalý podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).

Rašiho by znepokojilo, keby k zásahu do systému Govnet došlo bez súhlasu alebo povolenia. Podľa jeho slov by to znamenalo, že sa niekto snažil preniknúť do Govnetu a získavať informácie o minulej vláde.

"Keď hovoria, že našli niečo externé na serveroch, to zjavne znamená, že tam niekto niečo dal. Bezpečnosť štátu je o tom, že chránite priestor zvonka softvérmi, špeciálnymi inštaláciami, aby ste sa ubránili útokom zvonka. Môžete chrániť priestor aj zvnútra, aby ste identifikovali únik informácií, ktorý môže nastať v agentúrach alebo v organizáciách, ktoré zabezpečujú komunikáciu a bezpečnosť štátu," komentoval.

Pripustil, že je možné, že teoreticky do systému "niekto" nainštaloval "niečo" bez akéhokoľvek relevantného súhlasu akejkoľvek relevantnej organizácie, ktorá môže informácie na ochranu štátu spracovávať. "Znepokojovať by nás to malo vtedy, keby to naozaj bola činnosť, ktorá bola urobená nelegálne," dodal.

Informácie o údajnom odpočúvaní zachytil Raši cez médiá. To, že o zásahu NAKA nikto nevedel, považuje za správne. Zdôraznil, že nielen Slovensko, ale aj ostatné štáty sú denne atakované kybernetickými útokmi, ktoré môžu byť hekerské, môžu mať ekonomické, politické či iné záujmy. "Preto sa hovorilo o vytvorení špeciálneho nového datacentra, o posilnení Govnetu aj o špeciálnom národnom programe kybernetickej bezpečnosti," doplnil.

NAKA v utorok (9. 6.) zasahovala v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES) a v súvislosti s tým zadržala štyri osoby. Ako pre TASR potvrdila vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí), utorkový zásah polície v priestoroch úradu vlády a v rôznych budovách Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré sa začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu.

L. Kamenický i M. Šutaj Eštok o údajnom odpočúvaní nič nevedia


Na snímke Ladislav Kamenický.
Foto: TASR - Michal Svítok

Poslanec Národnej rady SR a exminister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) i poslanec parlamentu a bývalý vedúci Úradu vlády SR Matúš Šutaj Eštok (Smer-SD) sú prekvapení z informácií o údajnom odpočúvaní a sledovaní štátnej počítačovej siete Govnet. Spoločne však deklarujú, že o tom nič nevedia.

"Ja som dosť v šoku, čo počujem. Absolútne však nič o tom neviem, počkám si, ako bude prebiehať vyšetrovanie," povedal Kamenický. Ak by sa odpočúvanie potvrdilo, tvrdí, že on osobne sa nemá čoho obávať. "Ja mám svedomie čisté," podotkol s tým, že samotné odpočúvanie vníma ako problém, keďže každý štátny úrad pracuje s citlivými dátami. "Treba to vyšetriť. Ak niekto pochybil, nech je za to potrestaný," poznamenal poslanec.
Na snímke Matúš Šutaj Eštok (SMER-SD).
Foto: TASR - Michal Svítok

Šutaj Eštok je zo situácie prekvapený, nevie však o tom nič. "Nemám akékoľvek informácie. Čakám sám, čo sa v tomto prípade udialo a deje sa," uviedol s tým, že cez túto dotknutú sieť komunikuje celý štát. Počkať si chce na výsledky policajného vyšetrovania. Nevidí dôvod, prečo by sa mal na to teraz pýtať bývalých podpredsedov vlády pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho a Petra Pellegriniho. "Sú orgány činné v trestnom konaní a ja im dôverujem. Uvidím, na čo prídu a čo zistia," povedal poslanec.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v utorok (9. 6.) zasahovala v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES) a v súvislosti s tým zadržala štyri osoby. Ako pre TASR potvrdila vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí), utorkový zásah polície v priestoroch úradu vlády a v rôznych budovách Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu.

Denník N s odvolaním sa na informácie z prostredia orgánov činných v trestnom konaní tvrdí, že policajný zásah súvisí s podozrením, že štátna počítačová sieť Govnet bola celá odpočúvaná. Sledované mohli byť vládne maile a aj telefonáty.

E. Tomáš: Zariadenia, pre ktoré bol zásah v NASES, boli asi inštalované oficiálne



Zariadenia, pre ktoré v utorok (9. 6.) zasahovala policajná NAKA v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES), boli zrejme inštalované oficiálne. Po stredajšom rokovaním parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) to vyhlásil jeho predseda a poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš (Smer-SD). Odvolal sa pritom na dostupné informácie, ktoré zazneli aj na rokovaní výboru. Podotkol však, že je potrebné preveriť, čo všetko tieto zariadenia monitorovali.

"Vyzerá to tak, že zariadenia boli inštalované oficiálne na základe rozhodnutia oficiálnych štátnych orgánov. Treba teraz preveriť, či pracovali tak, ako pracovať mali," povedal Tomáš. Úvahy o možnom zneužití, odpočúvaní a sledovaní štátnej siete Govnet prostredníctvom týchto zariadení považuje za predčasné. "Neviem sa ani k tomu vyjadriť," uviedol s tým, že má len informácie od riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

Ak NAKA spustila v tejto veci vyšetrovanie, je podľa Tomáša potrebné to rešpektovať. Verí, že vyšetrovanie prinesie úplne jasný záver, či došlo alebo nedošlo k zneužitiu zariadení. Poslanec považuje za predčasné a nie veľmi zodpovedné zo strany vicepremiérky pre investície a informatizáciu Veroniky Remišovej (Za ľudí), že informovala o konaní NAKA v tejto veci. "Záver môže byť totiž úplne iný, aký sa vytvoril v médiách. Nechcem však predbiehať. Nech to NAKA preverí," poznamenal Tomáš.