Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Krajčír: Protesty by nemali zasahovať do práv a slobôd iných občanov

Na archívnej snímke z 20. marca 2020 Ľuboš Krajčír (Sme rodina) s ochrannými rukavicami skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky. Foto: TASR - Michal Svítok

Protestovať v centre Bratislavy sa má aj vo štvrtok. Demonštranti avizujú, že chcú aj blokovať komunikácie v meste.

Bratislava 5. augusta (TASR) – Žijeme v demokratickej krajine a ak sú ľudia nespokojní s vládou, opatreniami, čímkoľvek, majú právo svoj názor prezentovať aj formou protestu. Protest by však nemal zasahovať do práv i slobôd iných občanov a v žiadnom prípade by sa nemali obmedzovať záchranné zložky. Pre TASR to uviedol predseda bratislavskej mestskej komisie pre ochranu verejného poriadku a poslanec Národnej rady (NR) SR za Sme rodina Ľuboš Krajčír. Reagoval tak na minulotýždňový protest v Bratislave, počas ktorého demonštranti na niekoľko hodín zablokovali cesty v centre mesta.

Takýto protest mestský i parlamentný poslanec odsudzuje, keďže boli ohrozovaní bežní občania a blokovaná verejná doprava. "Videl som video, kde sa protestujúci vyhrážali novinárom a blokovali sanitku. Toto je absolútne neprijateľné a polícia mala okamžite zakročiť a zabezpečiť poriadok," uviedol Krajčír.

Ako predseda bratislavskej mestskej komisie pre verejný poriadok a poslanec NR SR bude oficiálne žiadať stanovisko, prečo polícia nekonala a nechala počas celého dňa protestujúcich ohrozovať bezpečnosť ostatných občanov. "Budem žiadať, aby do budúcna pri protestoch, kde bude už v začiatku dochádzať k narúšaniu a obmedzovaniu slobody ostatných občanov, okamžite zakročila," poznamenal poslanec.
Na snímke účastníci protestného zhromaždenia proti opatreniam vlády SR v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 pred Prezidentským palácom.
Foto: TASR Jakub Kotian

V Bratislave sa posledné týždne konajú protesty proti očkovaniu, testovaniu, pandemickým opatreniam, predstaviteľom vlády a parlamentu i proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Vo štvrtok 29. júla prišlo na Hodžovo námestie 1000 až 1500 ľudí. Demonštranti neskôr zablokovali na niekoľko hodín komunikácie v okolí námestia, čím spôsobili rozsiahle kolóny a nútené zmeny vo verejnej doprave. Polícia čelí kritike, že voči protestujúcim, blokujúcim v centre Bratislavy dopravu, nezasiahla skôr. Polícia argumentovala, že na rozpustenie davu nemala zákonný dôvod. Z ulíc vytlačila protestujúcich až večer.

Kritické ohlasy na stranu polície sa ozývali aj po proteste 23. júla, keď sa dav demonštrantov dostal až pred vchodové dvere do Národnej rady SR a chcel vojsť do parlamentu. Bránilo im v tom len niekoľko policajtov. Policajné posily a ťažkoodenci prišli na miesto až neskôr. Postup polície v tomto prípade preverí kontrola.

Protestovať v centre Bratislavy sa má aj vo štvrtok. Demonštranti avizujú, že chcú aj blokovať komunikácie v meste. Bratislavská štátna i mestská polícia deklarujú, že prijali bezpečnostné opatrenia.
Na snímke účastníci protestného zhromaždenia proti opatreniam vlády v súvislosti s pandémiou koronavírusu zablokovali dopravu na Hodžovom námestí 29. júla 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Miroslav Košírer