Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ľ. Laššáková: Kontrola NKÚ v Múzeu SNP porovnáva neporovnateľné

Na archívnej snímke Ľubica Laššáková. Foto: TASR - Pavol Zachar

Sporná je podľa nej aj výčitka NKÚ, týkajúca sa servisu digitalizačnej techniky.

Bratislava 31. januára (TASR) - Exministerka kultúry Ľubica Laššáková (Hlas-SD) sa ohradzuje voči vyjadreniam terajšej šéfky rezortu Natálie Milanovej (OĽANO) v súvislosti s kontrolou hospodárenia Múzea SNP v rokoch 2018-2020. Podľa Laššákovej nimi verejnosti podsúva, že sa exministerka priamo podieľala na zlom hospodárení inštitúcie, ktoré vyhodnotil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Laššáková zároveň kritizuje aj samotnú správu kontrolórov, ktorí podľa nej porovnávali neporovnateľné udalosti.

Naráža na výčitku NKÚ o predražení technického zabezpečenia osláv 75. výročia SNP, keď sa zásahom ministerstva mala v porovnaní s ostatnými ročníkmi trojnásobne predražiť zákazka na pódium pre oslavy. Bývalá šéfka rezortu pripomína, že išlo o jubilejné výročie, ktorému zodpovedala účasť oficiálnych hostí, ale aj záujem návštevníkov, ktorých počet prekročil 20.000.

"Preto aj pódium bolo vzhľadom na bohatý viacdňový program a počet návštevníkov a hostí násobne väčšie ako v predchádzajúcich rokoch," zdôraznila. "Podmienkam zodpovedala aj adekvátna obrazová a zvuková technika a ďalšie technické náklady, v súvislosti s charakterom podujatia a samotného programu oveľa vyššie než iné roky," dodala.

Sporná je podľa nej aj výčitka NKÚ, týkajúca sa servisu digitalizačnej techniky. "Servisná zmluva bola výsledkom verejného obstarávania, ktoré bolo uzatvorené v septembri 2016," upozornila Laššáková, ktorá bola na poste ministerky od marca 2018. Poukázala tiež na to, že rovnakú zmluvu na servisné služby mali uzatvorené aj ďalšie organizácie ministerstva, napríklad Slovenská národná galéria v Bratislave či Slovenská národná knižnica v Martine. "Pochybenia však NKÚ uvádza len pri Múzeu SNP," čuduje sa Laššáková, ktorú ešte väčšmi zaráža fakt, že záverečná správa NKÚ z marca 2020, týkajúca sa práve projektov digitalizácie kultúrneho dedičstva, nehovorí o žiadnych pochybeniach.

NKÚ oznámil, že pri kontrole hospodárenia Múzea SNP v rokoch 2018-2020 identifikoval viacero prípadov nehospodárnosti a netransparentnosti, pričom hodnota nehospodárne vynaložených financií presiahla podľa kontrolórov sumárne 1,3 milióna eur.

Najvýznamnejšie pochybenia sa mali týkať hospodárnosti výdavkov za poskytované servisné služby v digitalizačnom centre, ako aj výdavkov na technické zabezpečenie osláv 75. výročia SNP v roku 2019. NKÚ tiež poukázal na vysoké odhadované výdavky múzea do projektov, ktoré neboli kryté v jeho rozpočte. Nedostatky, na ktoré poukazujú kontrolóri, vychádzali podľa NKÚ z rozhodnutí vtedajšieho vedenia pamäťovej inštitúcie, ale i zásahov rezortu kultúry ako zriaďovateľa múzea. Väčšinu kontrolovaného obdobia bola na čele MK Laššáková, vtedy za stranu Smer-SD.

Milanová uviedla, že výsledky kontroly verifikovali jej podozrenia. Zvažuje podať v súvislosti s výsledkami kontroly trestné oznámenie.