Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ľudovít Makó sa stretával s R. Ficom, tvrdí, že mu dával úlohy

Na archívnej snímke svedok Ľudovít Makó. Foto: TASR – Jakub Kotian

Malo sa tak diať v čase, keď už bol Fico v opozícii a Makó už nebol funkcionárom finančnej správy, mal od neho chcieť informácie.

Bratislava 9. júla (TASR) - Bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó sa vlani stretával s lídrom Smeru-SD Robertom Ficom. Podľa jeho slov mu zadával rôzne úlohy. Makó to povedal novinárom po piatkovom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v kauze Judáš.

"Ak som nedôveryhodný svedok alebo nedôveryhodný človek, tak za otázku stojí, prečo sa so mnou stretával ešte minulý rok v lete a zadával mi rôzne úlohy," pýtal sa Makó. Malo sa tak diať v čase, keď už bol Fico v opozícii a Makó už nebol funkcionárom finančnej správy, mal od neho chcieť informácie. Tvrdí, že sa s ním stretával aj predtým, keď bol vo funkcii premiéra. O tom, čo od neho chcel, Makó podľa svojich slov hovoriť nemôže.

"Nebudem to bližšie konkretizovať, lebo nemôžem," uviedol na margo vlaňajších stretnutí. Argumentoval tým, že o stretnutiach už "niekde" hovoril. Následne potvrdil, že na túto tému už vypovedal na viacerých miestach. Zároveň odmietol, že by jeho výpovede v kauzách ovplyvňovali orgány činné v trestnom konaní.

Makó bol v piatok svedčiť na súde v korupčnej kauze, v ktorej figurujú bývalý predstaviteľ Slovenskej informačnej služby Peter G. a expolicajt Ladislav V. Podľa obžaloby zobrali úplatok za zrušenie predbežného opatrenia Kriminálnym úradom finančnej správy, ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti majetok. Makó potvrdil, že vedel o úplatku od majiteľa firmy. Pomoc pre firmu mal od neho žiadať bývalý námestník SIS Boris Beňa.

Beňa, ktorý už v prípade uzavrel dohodu o vine a treste, sa v piatok pred súd postavil ako svedok. V súvislosti so štvrtkovou (8. 7.) výpoveďou obžalovaného Petra G., že sa s podnikateľom stretával v rámci plnenia služobných povinností, skonštatoval, že "je to jeho právo ako obvineného aj vymýšľať, aj hovoriť, že moja výpoveď je klamlivá".