Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

L. Miklós: Ekoaktivizmus bol prípustný aj za socializmu

László Miklós, foto z archívu. Foto: TASR - Tomás Halász

Rôzne mimovládne či odborné organizácie, ktoré po roku 1993 vznikli, konkurujú aj Štátnej ochrane prírody SR.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Ekoaktivizmus bol jeden z prípustných aktivizmov aj za socializmu a pretrváva dodnes. Na prelome systémov boli najväčšie protesty proti postaveniu Gabčíkova. Silné vlna protestov bola aj proti výstavbe golfového ihriska Tále, ktoré sa nakoniec aj tak podarilo postaviť. Ekoaktivistom sa napríklad podarilo zastaviť postavenie vodnej nádrže Tichý potok. Pre TASR to uviedol László Miklós z Ústavu krajinnej ekológie Slovenskej akadémie vied, ktorý bol od roku 1998 do 2006 ministrom životného prostredia.

"Ekoaktivisti boli za socializmu možno viditeľnejší ako štátom riadená ochrana prírody, ktorá nebola až taká prenikavá," povedal Miklós. Poukazuje, že v súčasnosti sú štátni ochranári populárnejší a viditeľnejší, a to napríklad pri téme medveďov.

Rôzne mimovládne či odborné organizácie, ktoré po roku 1993 vznikli, konkurujú aj Štátnej ochrane prírody SR. Miklós spomína napríklad Bratislavské regionálne ochranárske združenie či Slovenskú ornitologickú spoločnosť/BirdLife Slovensko. "Majú dobré výsledky. Sú na profesionálnej úrovni. Problémom je, že žijú od projektu k projektu," podotkol Miklós.

Ekoaktivizmus podľa neho v súčasnosti funguje aj na školách. Deti sa učia, ako chrániť prírodu, ako dávať pozor na vodu, neodhadzovať odpadky. "Oproti minulosti sa to silno rozvinulo. Vtedy to bolo ako špeciálna vec, v súčasnosti je to normálne," poznamenal Miklós.