Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ľ. Okruhlica: Alkohol oslabuje imunitu, Nový rok treba vítať striedmo

Na snímke riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) Ľubomír Okruhlica. Foto: TASR - Jakub Kotian

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala v súvislosti s karanténou a pitím alkoholu počas nej viaceré odporúčania.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Oslava príchodu Nového roka alkoholom by mala byť len symbolická, v ideálnom prípade by si mali ľudia pripiť nealkoholickým nápojom. Dôvodom je zvýšené riziko ohrozenia zdravia počas pandémie. Upozornil na to Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave.

Alkohol výrazne vplýva na myslenie, úsudok a rozhodovanie sa. Následkom je menej opatrné správanie sa. "Oslabuje tiež imunitnú ochranu pred infekciou ochorenia COVID-19. Ak sa niekto nakazil a konzumuje alkohol aj v menšom množstve, potom priebeh ochorenia bude ťažší," varoval Okruhlica. Alkohol tiež zvyšuje riziko akútneho respiračného stresu, ktorý je najzávažnejšou komplikáciou ochorenia COVID-19 a končí často smrťou. "To sú silné dôvody, prečo v tomto období pandémie nekonzumovať alkohol," poukázal Okruhlica.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala v súvislosti s karanténou a pitím alkoholu počas nej viaceré odporúčania. Upozornila tiež na mýty o alkohole a jeho vplyve na nový koronavírus. WHO varovalo, že pitie alkoholu neničí vírus, skôr naopak, zvyšuje zdravotné riziká u nakazených ľudí. Rovnako nie je pravdou, že alkohol zabíja vírus vo vzduchu. Tiež nedezinfikuje ústa, hrdlo a neposkytuje žiadnu ochranu pred ochorením COVID-19. Má zničujúci efekt na imunitný systém, teda neposilňuje odolnosť voči vírusu.