Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

L. Parízek: Cez OBSE môže Západ efektívne komunikovať s Ruskom

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Lukáš Parízek, archívna snímka. Foto: TASR - Dušan Hein

Štátny tajomník zároveň pripustil, že kríza v medzinárodných vzťahoch a eskalácia konfliktu na Ukrajine poznačili organizáciu OBSE a jej fungovanie.

Bratislava 1. júna (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a osobitný predstaviteľ pre predsedníctvo SR v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Lukáš Parízek verí, že OBSE je momentálne jedinou platformou, kde môže Západ efektívne komunikovať s Ruskom. Vyhlásil to v sobotu počas jarného Parlamentného zhromaždenia (PZ) NATO v Bratislave.

"OBSE nie je organizáciou, v ktorej Rusko prestalo spolupracovať. Je to regionálne zhromaždenie - platforma zahŕňajúca región od Vancouveru po Vladivostok. Rusko je v OBSE partnerom. A táto organizácia je preto podľa mňa nateraz jedinou platformou na komunikáciu Západu s Kremľom," vyhlásil Parízek v reakcii na otázku o vzťahoch OBSE s Ruskom.

Štátny tajomník zároveň pripustil, že kríza v medzinárodných vzťahoch a eskalácia konfliktu na Ukrajine "poznačili organizáciu a jej fungovanie", avšak OBSE ostáva podľa jeho slov aj naďalej "platformou, kde musíme diskutovať, miestom, kde sedíme všetci za jedným stolom, a miestom, kde je možné včas upozorniť na vznikajúce konflikty a problémy. Rusko tam však musí byť prítomné".

Aj z tohto dôvodu sa podľa Parízka Slovensko ako predsednícka krajina OBSE usiluje o "zviditeľnenie" tejto organizácie.

Parlamentné zhromaždenie NATO slúži ako poradná medziparlamentná organizácia, ktorá sa schádza na svoje zasadania dvakrát do roka - na jar a na jeseň. Zasadnutia sa konajú v rôznych mestách.

Jarné parlamentné zhromaždenie NATO sa koná pod záštitou Kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky 31. mája až 3. júna na Bratislavskom hrade.