Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

L. Plaváková: M. Šutaj Eštok robí trestnoprávne ramená

Na snímke Lucia Plaváková . Foto: TASR - Martin Baumann

Šéf rezortu podľa nej mohol pred Úradom na ochranu oznamovateľov obhájiť, prečo postavenie mimo službu nie je odvetným opatrením.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) teraz robí "trestnoprávne ramená", ale keď mal svoj postup riadne zdôvodniť a obhájiť, tak to nedokázal. Poslankyňa Národnej rady SR Lucia Plaváková (PS) to uviedla v reakcii na trestné oznámenie, ktoré podal Šutaj Eštok pre okolnosti poskytnutia ochrany tzv. čurillovcom.

"Namiesto toho, aby minister vnútra Šutaj Eštok využil riadny zákonný prostriedok vo vzťahu k statusu chránených oznamovateľov, ktorým je žiadosť o súhlas s pracovnoprávnym úkonom, tak sa najprv trestnoprávnym postihom vyhrážal sudcovi, a teraz rovno podal trestné oznámenie na osoby, ktoré čurillovcom status chráneného oznamovateľa udelili," skonštatovala Plaváková.

Šéf rezortu podľa nej mohol pred Úradom na ochranu oznamovateľov obhájiť, prečo postavenie mimo službu nie je odvetným opatrením. Ako podotkla, tento zákonný postup mohol a mal využiť.

Po nástupe do funkcie Šutaj Eštok dočasne pozbavil výkonu služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov. Odôvodnil to podozrením zo spáchania trestného činu. Keďže mali policajti status chráneného oznamovateľa, podľa Úradu na ochranu oznamovateľov sa mal minister najprv obrátiť na nich.