Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

L. Sólymos hodnotí J. Budaja za prvých 100 dní vo funkcii neutrálne

Na snímke exminister životného prostredia Slovenskej republiky László Sólymos, archívne foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Bývalý šéf envirorezortu drží svojmu nástupcovi palce, ale doplnil, že zatiaľ je "opatrný optimista".

Bratislava 26. júna (TASR) - Exminister životného prostredia László Sólymos hodnotí prvých 100 dní nového šéfa envirorezortu Jána Budaja (OĽaNO) neutrálne. Oceňuje mediálne zastúpenie životného prostredia. Obáva sa však, či sa pod "mediálnym pláštikom skutočne pracuje na riešeniach".

Sto dní je pri ministerstve životného prostredia veľmi krátka doba na hodnotenie, myslí si Sólymos. "Nikto novému vedeniu ministerstva nemôže uprieť výraznosť, viditeľnosť a aktívnosť v médiách. Pravidelne je na obrazovkách a veľmi oceňujem, že sa hlási aj k ťažkým témam," podotkol pre TASR.

Sólymos pripomenul, že envirorezort stále nemá druhého štátneho tajomníka. Chce tiež veriť, že mnohé veci spomalila pandémia nového koronavírusu. Doplnil, že zatiaľ je "opatrný optimista".

Budaj podľa Sólymosa upozorňuje na problémy, porušenia zákona, aj na nedostatočnú legislatívu. Bývalý minister to víta, ale za podmienky, že envirorezort skutočne pracuje na riešeniach a neostáva to len pri medializácii. "Inak sa potvrdí narastajúca obava, že minister stále neprerástol pozíciu opozičného poslanca. Teda poukazuje na problémy, ale zabúda, že má zodpovednosť za ich riešenie. To si po 100 dňoch posúdiť netrúfam," povedal Sólymos.

Najviditeľnejším krokom bol podľa Sólymosa odsun zavedenia zálohovania PET fliaš a plechoviek. Podotkol, že odkedy Budaj vyhlásil, že vráti späť zálohovanie na pôvodný rok 2022, o téme nepočul a nezachytil materiál ani na vláde či v parlamente.

Sólymos pripomenul, že vládou prešli programy starostlivosti o dve chránené vtáčie územia a niekoľko území európskeho významu. Tie však už boli pripravené pred nástupom nového vedenia, poznamenal.

Bývalý šéf envirorezortu však drží svojmu nástupcovi palce. "Má v rôznom štádiu rozpracovanosti dobré projekty. Niektoré stačí len predložiť na vládu, iné dopracovať," povedal Sólymos. Mrzí ho tiež, že ešte stále nie je vyhlásená prírodná rezervácia Vihorlatský prales či Pralesy Slovenska.