Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

L. Sólymos: Monitoring medveďa trvá dlho. Poskytuje relevantné dáta

Na archívnej snímke László Sólymos. Foto: TASR - Ján Krošlák

Zároveň skritizoval, že Budaj pri riadení rezortu manažérsky zlyháva. Ministerstvo nezvláda a trpí tým predovšetkým životné prostredie, poznamenal exminister.

Bratislava 22. júna (TASR) - Monitoring medveďa trvá dlho, pretože poskytuje jediné relevantné dáta o jeho početnosti. Ide o zber a analýzu DNA vzoriek, čo je časovo a odborne náročné. Vďaka monitoringu bude mať envirorezort "skutočné nespochybniteľné dáta". Uviedol to exminister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Dĺžku projektu, ktorý sa začal za pôsobenia Sólymosa, v stredu na parlamentnom výbore skritizoval súčasný šéf rezortu Ján Budaj (OĽANO).

Bývalý minister sa zároveň dištancuje od Budajových vyjadrení na adresu Karlovej univerzity v Prahe, ktorá sčítanie realizuje. "U pána Budaja sme si už zvykli na rôzne vyjadrenia. Každému je jasné, že človek, ktorý považuje medveďa za vegetariána, problematike veľkých šeliem nerozumie. No zaútočiť na zahraničnú rešpektovanú akademickú inštitúciu, to už je za čiarou aj pri pánovi Budajovi," povedal Sólymos.

Zároveň skritizoval, že Budaj pri riadení rezortu manažérsky zlyháva. Ministerstvo nezvláda a trpí tým predovšetkým životné prostredie, poznamenal exminister.

Sčítanie medveďa sa momentálne realizuje, dva roky sa odoberal trus a Karlova univerzita v Prahe aktuálne modeluje početnosť. Budaj na výbore označil objednávku na monitoring medveďa za strašnú. Sólymos podľa neho vysúťažil 60-mesačný termín na dodanie výsledkov.