Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

L. Sólymos: O Karpatských bukových pralesoch musí rozhodnúť vláda

Na snímke minister životného prostredia SR László Sólymos. Foto: TASR - Jakub Kotian

UNESCO na 42. zasadnutí výboru svetového dedičstva v Bahrajne Slovensko vyzvalo na čo najskoršie spresnenie hraníc a legislatívnu ochranu Karpatských bukových pralesov.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Vláda musí rozhodnúť, ako sa majú zadefinovať hranice Karpatských bukových pralesov zapísaných v zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva. V rozhovore pre TASR to zdôraznil minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). "Ja nemôžem z ministerstva životného prostredia vyvodzovať rozhodnutie o niečom, za čo má kompetenciu ministerstvo obrany alebo ministerstvo pôdohospodárstva. Ale vláda môže," povedal Sólymos.

Zatiaľ podľa neho vo vláde panuje presvedčenie, že Slovensko by svoje záväzky malo plniť. "Týka sa to aj reputácie Slovenska v zahraničí. Sme súčasťou projektu, kde je 12 štátov," pripomenul minister. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) však v lete vyhlásila, že výmera 5700 hektárov, ku ktorej sa Slovensko v projekte zaviazalo, bola nezmyselná. Niektoré časti totiž nemajú charakter pralesa. Reálne výmery tiež podľa nej nesedeli s výmerami v textovej a tabuľkovej časti.

UNESCO na 42. zasadnutí výboru svetového dedičstva v Bahrajne Slovensko vyzvalo na čo najskoršie spresnenie hraníc a legislatívnu ochranu Karpatských bukových pralesov. Slovensko bude musieť predložiť novú správu o stave lokality o rok - 1. decembra 2019. Hranice však mala obsahovať už predchádzajúca správa, ktorú Slovensko predložilo 1. februára 2018.

Karpatské bukové pralesy na Slovensku a Ukrajine pribudli do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva v roku 2007. Do zoznamu UNESCO sa zapísalo desať pralesových lokalít. Z nich štyri sú na území Slovenska - lokality Stužica, Havešová, Rožok a Vihorlat. Pralesy sú reťaz ostrovov pôvodného lesa, ktorý rástol tisícky rokov. Celá lokalita pozostáva zo 78 komponentov vrátane slovenských, ktoré sa nachádzajú na území 12 európskych štátov.