Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

L. Sólymos: Zavedenie zálohovania PET fliaš bol dobrý krok

Na archívnej snímke László Sólymos. Foto: TASR - Dano Veselský

Presadeniu legislatívy v roku 2019 predchádzala podľa neho náročná analytická práca, tvrdé vyjednávania aj mediálne prestrelky s odporcami systému.

Bratislava 12. januára (TASR) - Zavedenie zálohovania PET fliaš hodnotí bývalý šéf envirorezortu a predseda republikovej rady mimoparlamentnej strany Aliancia László Sólymos ako správny krok. Strana poukazuje, že napriek skutočnosti, že po nástupe Jána Budaja (OĽANO) na envirorezort bolo zálohovanie ohrozené odkladom, nedávno zverejnené výsledky zálohovania potvrdili, že sa systém osvedčil.

"Našťastie, tlak zvonka donútil Jána Budaja svoje rozhodnutie prehodnotiť a vrátiť s k pôvodnému nastaveniu," skonštatoval Sólymos s tým, že odloženiu zálohovania neporozumel. Presadeniu legislatívy v roku 2019 predchádzala podľa neho náročná analytická práca, tvrdé vyjednávania aj mediálne prestrelky s odporcami systému. "Dnes už panuje väčšinová zhoda, že zálohovanie funguje a obyvatelia Slovenska si novinku osvojili," doplnil. Zálohovanie funguje na Slovensku od 1. januára 2022.

Ako zlyhanie vníma Sólymos aj "ľahostajnosť" k environmentálnym záťažiam. "Dnes by sa pán Budaj okrem automatov na zálohovanie mohol fotografovať pri finálnej etape riešenia skládky vo Vrakuni, pri prácach na sanácii záťaže v Predajnej alebo v Strážskom," povedal. Priblížil, že projekty zrušil a nové riešenie neponúkol. Pripomenul tiež, že minulá vláda prijala Evnirostratégiu 2030, ktorá predstavuje nevyhnutné kroky na systematické skvalitňovanie životného prostredia, ale leží niekde v šuplíku.