Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

L. Vašáková: Pripomienky bude možné naďalej podávať aj fyzicky

Na snímke podpredsedníčka vlády SR pre plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Lívia Vašáková prichádza na 9. rokovanie vlády SR vo štvrtok 6. júla 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ako skonštatovala, právo pripomienkovať zákony alebo možnosť podporovať navrhnuté pripomienky patrí medzi dôležité princípy demokracie a spravodlivej tvorby zákonov.

Bratislava 6. júla (TASR) - Pripomienky v rámci pripomienkového konania bude možné naďalej podávať nielen prostredníctvom portálu Slov-Lex, ale aj fyzicky cez podpisové hárky alebo prostredníctvom petičných webov. Vicepremiérka Lívia Vašáková to uviedla po štvrtkovej vláde v súvislosti so schválenými zmenami a doplnením Legislatívnych pravidiel vlády SR.

"Vďaka týmto návrhom sa odstránia prípadné výkladové nejasnosti a rôzne interpretácie, aby nikto nemohol spochybniť účasť občanov na tvorbe legislatívy," uviedla podpredsedníčka vlády.

Ako skonštatovala, právo pripomienkovať zákony alebo možnosť podporovať navrhnuté pripomienky patrí medzi dôležité princípy demokracie a spravodlivej tvorby zákonov. Obavy verejnosti týkajúce sa účasti na pripomienkovaní jej neboli ľahostajné.

Mimovládne organizácie v minulosti opätovne vyzývali predošlú vládu na zachovanie pripomienkovania zákonov v súčasnej podobe. Kritizovali, že legislatívny portál Slov-Lex mal slúžiť ako jediný možný nástroj na pripomienkovanie návrhov zákonov. Označili ho za neprehľadný a užívateľsky neprijateľný.