Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

L. Žitňanská: Súdna rada by mala mať kritériá pre odvolávanie sudcov

Na snímke Lucia Žitňanská Foto: TASR Dano Veselský

Návrhy na odvolanie z funkcie sudcov, ktorí dovŕšili dôchodkový vek, predkladá Súdna rada prezidentovi SR.

Bratislava 11. februára (TASR) – Súdna rada by si mala stanoviť kritériá pre posudzovanie toho, ktorých sudcov v dôchodkovom veku predloží prezidentovi SR na odvolanie a ktorých nie. Uviedla to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá nie celkom súhlasí s argumentmi predsedníčky Súdnej rady Lenky Praženkovej zdôvodňujúcimi zastavenie procesu odchodu slovenských sudcov z ich funkcií.

„Ja si v prvom rade myslím, že asi dozrel čas na to, aby si Súdna rada stanovila kritériá, na základe ktorých posudzuje to, koho predkladá prezidentovi na odvolanie a koho nie,“ uviedla ministerka tento týždeň v reakcii na fakt, že Súdna rada na januárovom zasadnutí neschválila návrh na predloženie 12 sudcov s prerušeným výkonom funkcie prezidentovi. Predstavu o tom, ako by mali kritériá vyzerať, Žitňanská nespresnila. „To ja nebudem hovoriť Súdnej rade,“ zdôvodnila.

Bolo to po prvý raz, čo Rada v novom zložení rokovala o takejto personálnej otázke. Praženková výsledok tajného hlasovania uvítala, emeritných sudcov chce osloviť s ponukou na pôsobenie v novozavedených profesionálnych hodnotiacich sudcovských komisiách. „Priznám sa, tam nevidím veľký dôvod, prečo nepredložiť, pretože to aj tak nie sú sudcovia, ktorí by dnes boli vo výkone, to znamená, nebudú ako keby práve teraz chýbať vo výkone justície,“ uviedla k tomu ministerka.

Žitňanská neodmietla, aby boli sudcovia s prerušeným výkonom zaradení do hodnotiacich komisií. „Môžu tam byť nominovaní, ale ja si myslím, že momentálne hodnotiace komisie sú obsadené, čiže problém tohto roka to nie je a aj v najbližších rokoch tie očakávané odchody do dôchodku znamenajú pomerne vysoké čísla sudcov, čiže nevnímam tú situáciu takú kritickú, žeby nemohli byť predložení prezidentovi,“ uviedla.

Súdna rada v novom zložení zatiaľ vôbec nerokovala o aktívnych sudcoch, ktorí už dovŕšili vek 65 rokov a mali by byť predložení prezidentovi na odvolanie. Jej šéfka Praženková argumentuje tým, že sa historicky prvým hromadným výberovým konaním nepodarilo naplniť databázu voľných miest sudcov. V prípade odchodu aktívnych sudcov do dôchodku sa obáva kolapsu súdov. Ich odvolávanie chce preto navrhovať „uvážlivo a postupne“.

„Nevnímam to tak, že nedopadlo dobre hromadné výberové konanie,“ reagovala na to Žitňanská. Pripustila, že sa zatiaľ nenaplnil plánovaný počet kandidátov na sudcov. Ministerka vypísala celkom 125 sudcovských miest, na historicky prvom hromadnom výbere v novembri 2017 sa podarilo uspieť 36 kandidátom. Ďalšie hromadné výberové konania majú nasledovať.

„Áno, nenaplnili sa tie počty kandidátov, ktoré by sme možno chceli mať alebo ktoré potrebujeme na to, aby sme mohli pružne obmieňať sudcovský stav. Ja predpokladám, že postupne v priebehu tohto roka v rámci najbližších dvoch kôl hromadných výberových konaní ten zoznam naplníme,“ uviedla Žitňanská. „Ten problém je zjavne v kvalite uchádzačov a tu nemôžeme jednoducho zľaviť,“ doplnila.

Návrhy na odvolanie z funkcie sudcov, ktorí dovŕšili dôchodkový vek, predkladá Súdna rada prezidentovi SR. Hlava štátu Andrej Kiska očakáva, že Súdna rada v novom zložení a pod novým vedením bude postupovať ako jej predchodkyňa a bude mu návrhy doručovať. „Prezident predpokladá, že Súdna rada bude postupovať v zmysle ústavy a pošle prezidentovi zoznam sudcov nad 65 rokov,“ reagoval hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Kiska je presvedčený, že sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov, je zásadne potrebné odvolávať tak, ako to predpokladá ústava a zákony. Po nástupe do funkcie kritizoval, že jeho predchodcovia nevyužívali zákonnú úpravu, proces odvolávania sudcov takmer nefungoval a prax v tejto oblasti bola neprehľadná. Navrhol aj zmenu, ktorá by dosiahnutie veku sudcu spájala s automatickým zánikom jeho funkcie.