Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Laboratóriá Medirex zatiaľ nebudú robiť testy na prítomnosť COVID-19

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Ide o molekulárnu metódu, ktorá je vysoko špecifická a citlivá.

Bratislava 18. marca (TASR) – Laboratóriá Medirex nebudú zatiaľ vykonávať preventívne testy na prítomnosť nového koronavírusu. Podľa hovorkyne Medirex Group Diany Madarászovej to vyplynulo zo záverov zasadnutia krízového štábu a následného vyjadrenia z pondelka. Pre potreby štátu sú laboratóriá pripravené denne vyšetriť 260 vzoriek metódou real time PCR.

Madarászová priblížila, že ide o molekulárnu metódu, ktorá je vysoko špecifická a citlivá. "Používaný test sa zameriava na prítomnosť ribonukleovej kyseliny vírusu, pričom cielene deteguje unikátne gény práve koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobil pandémiu," komentovala s dôvetkom, že metóda real time PCR je používaná celosvetovo.

Ďalej vysvetlila, že tzv. quick test je protilátkový test. "Zachytáva protilátky IgG a IgM špecifické pre ochorenie COVID-19 vo vzorke ľudskej krvi. Ako je známe, protilátky sa v tele tvoria, až keď ochorenie prepukne. Teda v čase inkubačnej doby tento test ochorenie nezachytí. Navyše test nie je vysoko špecifický pre koronavírus SARS-CoV-2, a môže preto zareagovať aj na iné ochorenie," tvrdí skupina s dôvetkom, že veľa testov bude falošne pozitívnych, ale aj negatívnych a neodhalí všetkých chorých.

Apelujú preto na ľudí, aby sa v tomto období správali zodpovedne a dodržiavali zverejnené nariadenia.