Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lachová o deťoch v Afrike: Mať možnosť pomôcť druhým je úžasný pocit

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lachová sa rozhodla do projektu zapojiť, keď mala jej dcéra tri roky. Chcela ju naučiť to, že je dôležité pomáhať ľuďom v núdzi.

Bratislava 1. januára (TASR) – Miriam Lachová, ktorá aj s rodinou podporuje vzdelávanie detí v Afrike, verí, že čím viac človek dáva, tým viac dostáva. A to nielen materiálne, ale aj cez pocity spokojnosti, šťastia a radosti. Cieľom sponzorského programu Podpora detí je mesačným príspevkom 25 eur uhradiť školné, školské pomôcky, uniformy, zabezpečiť pre dieťa jedno teplé jedlo za deň, čiastočne pokryť náklady na bývanie, ak dieťa žije v detskom domove alebo na internáte a zabezpečiť zdravotnú starostlivosť.

"Mať možnosť pomôcť druhým je úžasný pocit. Ako rodina sa zapájame do rôznych charitatívnych projektov, ktoré nám dávajú zmysel. Podporovať deti, ktoré majú za malý finančný príspevok školu, stravu a bývanie je priam neuveriteľné. Človek si pri tejto skutočnosti uvedomí, ako veľa má a v akom luxuse dnes žije," uviedla Lachová.

Lachová sa rozhodla do projektu zapojiť, keď mala jej dcéra tri roky. Chcela ju naučiť to, že je dôležité pomáhať ľuďom v núdzi. „Hľadala som zmysluplnú aktivitu, do ktorej by mohla byť zaangažovaná osobne a zapojená dlhodobo. Pomáhať dieťaťu v jej veku, nadviazať s ním spojenie, poskytovať pomoc, lásku a starostlivosť bolo niečo, čo som chcela u dcéry hodnotovo podporovať. Vďaka projektu som ju mohla naučiť, že je lepšie dávať ako dostávať, a že pocit šťastia je možné dosiahnuť aj prostredníctvom pomoci druhému,“ vysvetlila.

Dcéra má dnes 14 rokov a stále si s Brendou, dievčaťom, ktoré podporujú, píšu listy. "Sú nesmierne dojímavé. Obe dievčatá vyrástli, za ten dlhý čas si cez množstvo listov vytvorili úžasný vzťah a Brenda má v dcérinom srdci špeciálne miesto. Jedného dňa by sa chceli spolu stretnúť a pevne verím, že sa im to podarí," priblížila Lachová. Odvtedy s rodinou podporuje ďalšie tri deti.

O rodinnej skúsenosti s deťmi v Afrike rozprávala v práci kolegyniam. "Oslovila som kolegyne, či by mali záujem zobrať si dieťa a písať mu listy, aby malo niekoho, komu na ňom záleží. Do projektu sa zapojili všetky a dnes naša spoločnosť za mesačný príspevok 200 eur podporuje až osem detí. V kancelárii sa vždy tešíme z listov, ktoré od nich prídu, a aj z toho, že aj v takom malom tíme môžeme meniť životy," opísala. Podpora detí cez projekt Nadácie Integra vníma aj ako priestor pre nich ako tím byť spolu a mať spoločnú a zmysluplnú aktivitu.