Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Lajčák a Escobar rokovali o situácii na severe Kosova

Na archívnej snímke osobitný predstaviteľ EÚ pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom a pre iné regionálne otázky týkajúce sa západného Balkánu Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

Lajčák a Escobar sa v pondelok v Prištine stretli s kosovským premiérom Albinom Kurtim.

Belehrad 6. júna (TASR) - Osobitný predstaviteľ EÚ pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom Miroslav Lajčák a osobitný vyslanec USA pre západný Balkán Gabriel Escobar v utorok rokovali so srbskými i albánskymi predstaviteľmi Kosova. V Belehrade sa stretli so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom. TASR správu prevzala z agentúry Tanjug a Lajčákovho vyjadrenia na sociálnej sieti.

"Politické riešenie na zníženie napätia na severe Kosova nie je možné dosiahnuť bez zasiahnutých obyvateľov," uviedol Lajčák. Spolu so zástupcami strany Srpska lista (Srbská kandidátka) a predstaviteľmi občianskej spoločnosti upozornili na nevyhnutnosť účasti kosovských Srbov v nových voľbách. Lajčák s Escobarom albánske opozičné strany v Kosove požiadali, aby podporili politické riešenie.

Kosovská ministerka zahraničných vecí Donika Gërvallová-Schwarzová v utorok oznámila, že Kosovo je otvorené konaniu nových volieb v štyroch samosprávach na severe krajiny, kde ustanovenie etnických Albáncov za starostov viedlo k protestom a potýčkam.

Srbské strany totiž vtedajšie voľby bojkotovali a vo väčšinovo srbských volebných okrskoch zvíťazili Albánci.

Lajčák a Escobar sa v pondelok v Prištine stretli s kosovským premiérom Albinom Kurtim. Kosovu podľa Lajčáka predstavili tri požiadavky - zníženie napätia na severe Kosova, urýchlenie nových volieb a návrat k dialógu. Dohodu o voľbách však s Kurtim nedosiahli. Escobar uviedol, že Kurti má dva dni, aby reagoval na požiadavky USA a EÚ.