Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lajčák: Pri rokovaniach so Skopje a Tiranou chýba strategický rozmer

Na archívnej snímke slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Jakub Kotian

Niektoré krajiny chcú prehodnotiť doterajšiu metodológiu, zreteľnejšie nastaviť kritériá a zaviesť zvrátiteľnosť procesu.

Brusel/Luxemburg 15. októbra (TASR) - Krajinám Európskej únie chýba strategický rozmer pri debatách o tom, či otvoriť s Albánskom a Severným Macedónskom prístupové rokovania. Tie boli opäť odložené. V rozhovore pre TASR to povedal minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák v rámci utorňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti (GAC) v Luxemburgu.

Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že v rámci Rady ministrov prebiehali intenzívne debaty o spustení prístupového procesu so Skopje a Tiranou. Spresnil, že väčšina delegácií sa vyjadrila, že táto téma je na programe rokovaní už po tretí raz za 16 mesiacov a že nastal čas poslať Severnému Macedónsku a Albánsku pozvánku na otvorenie prístupových rokovaní.

Ministri nakoniec zhodu nenašli a dohodli sa, že Rada EÚ sa k tejto otázke opätovne vráti po zasadnutí Európskej rady (summite EÚ).

"Nebola na tom zhoda," opísal Lajčák ministerské debaty. Dodal, že konsenzus nenašiel ani návrh fínskeho predsedníctva v Rade EÚ, aby pozvánku dostalo iba Severné Macedónsko - aj vzhľadom na to, že holandský parlament odmieta pozvanie pre Albánsko.

Lajčák pripomenul, že niektoré členské krajiny dávajú najavo, že ako keby bol prístupový proces automatický a znamenal, že začiatok rokovaní musí znamenať aj členstvo v EÚ. Tieto krajiny chcú prehodnotiť doterajšiu metodológiu, zreteľnejšie nastaviť kritériá a zaviesť zvrátiteľnosť procesu. Čiže jasný odkaz pre kandidátov, že začiatok rokovaní nemusí byť ukončený členstvom v Únii.

"Aj iné krajiny súhlasia s debatami o pozmenení kritérií, ale nie na úkor procesu rozširovania," opísal situáciu Lajčák. Zároveň poukázal na skutočnosť, že aj v súčasnosti si vie EÚ ustrážiť, koho a kedy pozve "do klubu".

Podľa jeho slov sa Únia predsa nemusí báť procesu, "ktorý vlastníme a ktorý kontrolujeme". "Tento proces je v našich rukách. Nemôže sa stať, že umožníme členstvo krajine, ktorá na to nie je pripravená, lebo sme to len my, a nikto iný, kto rozhoduje o jej členstve," zhodnotil situáciu.

Lajčák zároveň skonštatoval, že doterajším debatám o prístupových rokovaniach so Skopje a Tiranou chýba strategický rozmer a že sú príliš technické.

"Strategický rozmer je, že ak EÚ má ambíciu byť globálnym hráčom - a to stále hovoríme -, tak musíme ukázať schopnosť byť lídrami v našom susedstve," upozornil. A to najmä za situácie, keď napríklad Spojené štáty vymenovali dvoch vyslancov pre západný Balkán a keď sa o tento región zaujímajú aj iní svetoví hráči. "A EÚ nie je schopná prijať strategické rozhodnutie začať proces prístupových rokovaní," skonštatoval Lajčák. A v tejto súvislosti upozornil na vyjadrenie eurokomisára pre rokovania o rozšírení a susedskú politiku Johannesa Hahna, ktorý v mene exekutívy EÚ uviedol, že najsilnejší vplyv na vývoj v krajinách tohto regiónu máme presne vtedy, keď s nimi vedieme prístupové rokovania.

"Ak máme voči nim nejaké výhrady, tak najlepšie vieme zabezpečiť, aby boli splnené, práve prostredníctvom procesu rozširovania Únie," uzavrel Lajčák v rozhovore.


spravodajca TASR Jaromír Novak