Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

REAKCIE OPOZÍCIE na demisiu M. Lajčáka: Podľa Sulíka je nezodpovedný

Na snímke predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík. Foto: FOTO TASR – Jakub Kotian

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej je Lajčákova demisia a cirkus okolo Globálneho paktu OSN o migrácii len obrazom nestabilného a rozhádaného vládneho zlepenca.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák (nom. Smer-SD) sa v nadväznosti na štvrtkové prijatie uznesenia NR SR o Globálnom pakte OSN o migrácii rozhodol podať demisiu. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Boris Gandel.

Prečítajte si reakcie opozície na demisiu M. Lajčáka.


Richard Sulík (SaS)


Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) sa správa nepochopiteľne. Uviedol to predseda SaS Richard Sulík v reakcii na Lajčákovu demisiu.

"Neopustil vládu, keď sa bohapusto kradlo, keď zomrel novinár a jeho snúbenica, keď Robert Fico mal po svojom boku Máriu Troškovú a vzal ju na hanbu sveta ku kancelárke Merkelovej, ani keď Fico brojil proti migrantom, šíriac po krajine poplašné správy," povedal Sulík s tým, že Lajčák odchádza až v čase, keď sa Slovensko nepripojí ku Globálnemu paktu OSN o migrácii.

V Lajčákovom postoji vidí Sulík farizejstvo a špekuláciu. Lajčákovi vyčíta, že "necháva slovenskú zahraničnú politiku napospas SNS a Ficovi". To SaS podľa Sulíka považuje za nezodpovedné.

Boris Kollár (Sme rodina)


Rozhodnutie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD) podať pre odmietavý postoj parlamentu ku Globálnemu paktu OSN o migrácii demisiu, je správne. Novinárom to povedal líder Sme rodina Boris Kollár.

"Toto rozhodnutie ma ubezpečilo v tom, že ten chlap má aspoň chrbticu," uviedol Kollár. Podľa jeho slov Lajčák musel vedieť, ako sa Smer-SD stavia k migrácii už od roku 2015. "Smer-SD sa za neho nemal ako postaviť," uznal Kollár.

Hnutie OĽaNO


Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) nemal vôbec vstúpiť do vlády Roberta Fica. Patril však k výraznej menšine "ako-takej" normálnosti vo vláde a v Smere-SD. Uviedol to predseda OĽaNO Igor Matovič na sociálnej sieti v reakcii na Lajčákovu demisiu.

"Najprv Žitňanská, potom Maďarič a teraz Lajčák... a vraj stabilita a hrádza proti extrémizmu," doplnil Matovič, ktorý chápe Lajčákovo rozhodnutie. Nazdáva sa, že bolo nad jeho ľudské sily prežiť stret so šéfom SNS Andrejom Dankom.

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej je Lajčákova demisia a cirkus okolo Globálneho paktu OSN o migrácii len obrazom nestabilného a rozhádaného vládneho zlepenca. Na sociálnej sieti tiež uviedla, že ak sa Lajčák vráti do parlamentu ako poslanec, pravdepodobne nebude "poslušne stláčať gombíky" ako člen poslaneckého klubu strany Smer-SD.

"Vláda tak v parlamente stratí väčšinu a pri moci sa bude držať iba s pomocou odídencov od Borisa Kollára," doplnila Remišová. Takéto nestabilné vlády sú podľa jej slov vždy poznačené "nekonečnými spormi, rozkrádaním a rozdeľovaním teplých miest". Ako príklad uviedla chystané menovanie neznámeho človeka SNS za viceguvernéra Národnej banky Slovenska.