Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Lajčák: Dialóg EÚ s USA nemožno nahradiť 28 individuálnymi rozhovormi

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

Podľa Lajčáka na oboch stranách Atlantiku máme stále spoločné hodnoty v domácej politike.

Trakai/Bratislava 17. januára (TASR) - Je nutné obnoviť prvok strategickej predvídateľnosti, uviedol slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý vystúpil ako hlavný rečník na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii Snow Meeting v litovskom meste Trakai. TASR o tom v piatok informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"Hovorím to preto, že strategické rozhodnutia našich spojencov a partnerov nás nesmú prekvapovať," zdôraznil. Na tento účel je potrebný pravidelný dialóg medzi USA a Európskou úniou na najvyššej úrovni. "Nemožno ho nahradiť sériou 27 alebo 28 individuálnych rozhovorov," podčiarkol s tým, že v Európe musíme konať spoločne.

Podľa Lajčáka na oboch stranách Atlantiku máme stále spoločné hodnoty v domácej politike. "Hodnoty ako sú ľudské práva, demokracia, sloboda či rešpektovanie zákonov. Nie vždy to ale platí, keď hovoríme o multilateralizme, kde sú príkladom aj posledné udalosti na Blízkom východe," dodal.

Na podujatie v litovskom Trakai pravidelne zavítajú európski a americkí akademici, politici a členovia think-tankov. Šéf slovenskej diplomacie je tradičným hosťom konferencie, na ktorej sa zúčastňuje už ôsmykrát. Ide v poradí o 13. ročník konferencie, ktorá je uzavretým diskusným fórom zaoberajúcim sa najmä bezpečnostnými témami vo vzťahoch východu a západu s perspektívou ich vývoja v nadchádzajúcom roku.

Na tohtoročnom podujatí, ktoré hostil šéf litovskej diplomacie Linas Linkevičius, pricestovali aj minister zahraničných vecí Poľska Jacek Czaputowicz, minister obrany a podpredseda vlády Lotyšska Artis Pabriks či námestník ministra zahraničných vecí USA pre európske a eurázijské záležitosti Philip Reeker a námestník ministra obrany USA Victorino Mercado.

Minister Lajčák s nimi absolvoval pracovné raňajky. Témou boli predovšetkým otázky bezpečnosti a aktuálne dianie v regióne. Šéf slovenskej diplomacie uzavrel účasť na konferencii pracovným obedom s litovským rezortným partnerom Linkevičiusom. "Svojmu litovskému kolegovi som okrem iného poďakoval za možnosť hovoriť o transatlantických vzťahoch, ako aj o európskej politike, ktoré sú strategickou agendou našej diplomacie," dodal Lajčák.