Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

M. Lajčák: Slovenská diplomacia dozrela

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák FOTO TASR/Štefan Pušká

Minister tvrdí, že Slovensko má so susedmi ošetrené vzťahy a hľadá aj nové ekonomické príležitosti.

Bratislava 21. marca (TASR) - Klasickej salónnej diplomacii odzvonilo, slovenská diplomacia dozrela. Tvrdí to minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). "Už sa nemusíme predstavovať, klopať na dvere. Naše bilaterálne vzťahy sa dostali do roviny normálnej konštruktívnej spolupráce," povedal v úvode šiesteho rokovacieho dňa 16. schôdze Národnej rady SR.

Parlament rokuje o správe o plnení úloh zahraničnej politiky za rok 2012 a tiež o zameraní zahraničnej politiky na tento rok. Minister poznamenal, že Slovensko má takpovediac ošetrené vzťahy so susedmi. "Ukrajine sa snažíme pomôcť, V4 dosahuje najlepšie obdobie vo svojom období. S partnermi a spojencami v rámci EÚ vedieme pravidelný dialóg, či už bilaterálne alebo v multilaterálnych formátoch," doplnil.

Slovenská diplomacia hľadá podľa jej šéfa aj nové ekonomické príležitosti. "Tento rok som začal v Latinskej Amerike, o mesiac idem na Kaukaz a v apríli do Mongolska," konkretizoval. V súvislosti s rozširovaním EÚ Lajčák uviedol, že Slovensko bude čakať na jarné správy z Európskej komisie o pokroku v integračných procesoch na Balkáne. Minister zdôraznil, že slovenská diplomacia chce zlepšovať poskytované služby pre ľudí.

Rok 2013 bude kľúčový, tvrdí Lajčák

Z materiálu o zameraní slovenskej diplomacie na tento rok okrem iného vyplýva, že získanie primeranej finančnej pomoci EÚ na odstavovanie jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice patrí k hlavným prioritám slovenskej zahraničnej politiky na tento rok. Za jeden z hlavných cieľov zahraničnej politiky považuje rezort podporu hospodárskeho rozvoja Slovenska. Ministerstvo sa bude usilovať aj o aktívnu európsku politiku. Plánuje sa sústrediť na prípravu predsedníctva SR v Rade EÚ v roku 2016.

Rok 2013 bude podľa neho kľúčový z pohľadu prehlbovania integrácie EÚ v nadväznosti na fiškálnu a hospodársku konsolidáciu členských štátov únie. Ústredným motívom Slovenska bude aktívna účasť na diskusii o budúcnosti EÚ a ďalšom formovaní eurozóny, so zámerom naďalej zotrvať v najužšom jadre európskej integrácie. Ministerstvo v dokumente píše, že v rámci prvého piliera tzv. bankovej únie bude v priebehu roka 2013 implementovaná legislatíva týkajúca sa zavedenia jednotného bankového dohľadu.

Vzhľadom na pretrvávajúce globálne a regionálne bezpečnostné problémy Slovensko sa bude v tomto roku naďalej zasadzovať za úzku spoluprácu s USA, a to v prioritných otázkach medzinárodných vzťahov, ako je vývoj situácie v Sýrii, jadrový program Iránu, vývoj v kontexte tzv. arabskej jari, ale aj blízkovýchodný mierový proces či proces transformácie ďalšej angažovanosti NATO v Afganistane. Slovensko bude navyše podporovať primerané zachovanie vojenskej prítomnosti USA na európskom kontinente. Podľa plánov ministerstva SR plánuje prispievať k rozvoju strategického partnerstva medzi EÚ a Ruskou federáciou.