Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Šéf luxemburskej diplomacie diskutoval s M. Lajčákom o smerovaní EÚ

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Luxemburska Jean Asselborn (vľavo) a podpredseda vlády SR a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (vpravo) počas tlačovej konferencie po rokovaní 3. februára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/AP

Ako oznámil Lajčák na brífingu po skončení rokovania, obaja diplomati sa zhodli, že Luxembursko i SR zastávajú rovnaký názor v otázke smerovania Európskej únie.

Bratislava 3. februára (TASR) – Príprava predsedníctva Slovenskej republiky a Luxemburska v Rade Európskej únie, dôležitosť volieb do Európskeho parlamentu i aktuálne otázky rozširovania Európskej únie. To boli hlavné témy dnešného rokovania ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka s jeho luxemburským náprotivkom Jeanom Asselbornom.

Ako oznámil Lajčák na brífingu po skončení rokovania, obaja diplomati sa zhodli, že Luxembursko i SR zastávajú rovnaký názor v otázke smerovania Európskej únie. "Obe krajiny sú zástancami hlbšej, no zmysluplnej európskej integrácie," uviedol Lajčák. Šéf slovenskej diplomacie takisto ocenil možnosť, ktorú luxemburská strana poskytne v súvislosti s predsedníctvom oboch krajín v Rade EÚ. "Dohodli sme sa na tom, že počas luxemburského predsedníctva v druhom polroku 2015 budú môcť priamo v ich tíme pôsobiť jeden alebo dvaja slovenskí diplomati," oznámil Lajčák.

Šéf luxemburskej diplomacie na brífingu upozornil na dôležitosť volieb do Európskeho parlamentu (EP). "Je potrebné si uvedomiť, že euroskeptici sa organizujú, chystajú sa aktívne zúčastniť volieb, aby mali na pôde EP svojich zástupcov, ktorí nechcú akceptovať spoločné európske štruktúry," uviedol Asselborn s výzvou adresovanou slovenským občanom, aby prišli v máji voliť. "Malá krajina, ako je Slovensko, sa nemôže rozvíjať v izolácii, ale ako súčasť Európskej únie," zdôraznil luxemburský diplomat.

Asselborn ako spoločnú tému označil aj aktivity v Bezpečnostnej rade OSN a úsilie eliminovať zneužívanie detí vo vojnových konfliktoch. Na spoločnom pracovnom obede obaja diplomati hovorili aj o aktuálnej situácii na Balkáne a rozširovaní EÚ. V rámci bilaterálnych vzťahov pozitívne zhodnotili prítomnosť investičných aktivít Luxemburska v SR. "Zhodli sme sa však aj na tom, že je tu zvýšený priestor pre výmenu tovaru," uviedol minister Lajčák.