Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lajčák: Migračnú krízu možno vyriešiť len spoločnými silami

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák Foto: TASR/Martin Baumann

O západnom Balkáne diskutoval minister M. Lajčák so slovinskými partnermi aj v kontexte rozširovania Európskej únie a nastávajúceho predsedníctva SR v Rade EÚ.

Ľubľana 29. januára (TASR) – Migrácia je problém celej Európy a vyžaduje si celoeurópske riešenie. Počas rokovaní v Ľubľane to konštatoval podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. V rámci pracovnej návštevy Slovinska rokoval s prezidentom krajiny Borutom Pahorom, premiérom Mirom Cerarom a svojim rezortným kolegom ministrom Karlom Erjavcom.

"Slovensko a Slovinsko sú blízki priatelia a partneri s podobnými názormi. Naša bilaterálna agenda nie je zaťažená žiadnymi problémami, a preto sa môžeme spoločne sústrediť na európske témy," zdôraznil minister M. Lajčák. Poukázal však na to, že stále existuje priestor na zintenzívnenie dvojstrannej spolupráce – najmä v ekonomickej oblasti.

Slovinskí partneri sa počas rozhovorov ministrovi Miroslavovi Lajčákovi poďakovali za pomoc, ktorú Slovensko nedávno poskytlo Slovinsku v súvislosti s migračnou krízou v podobe ubytovacích kontajnerov pre migrantov a policajných posíl na stráženie vonkajšej Schengenskej hranice.

"Sme pripravení pomáhať Slovinsku a ďalším partnerom aj naďalej. Migrácia nie je národný problém ale celoeurópsky. Preto si vyžaduje komplexné celoeurópske riešenie, ktoré treba nájsť spoločnými silami a presadiť ho čo najskôr," upozornil M. Lajčák. Ocenil doterajší prístup slovinských úradov pri ochrane vonkajšej hranice EÚ a registrácii migrantov.

"Slovensko od začiatku poukazovalo na potrebu ochrany vonkajšej hranice ako na jednu zo súčastí uceleného a udržateľného riešenia. Aj preto v súčasnosti požadujeme urýchlené rozbehnutie činnosti Európskej hraničnej a pobrežnej stráže na lepšie stráženie Schengenských hraníc a kontrolu osôb, ktoré vstupujú do EÚ," pripomenul minister M. Lajčák.

Absencia celoeurópskeho riešenia povedie podľa neho čoraz viac k individuálnym postupom jednotlivých krajín EÚ pri ochrane svojich hraníc. To môže postupne vyvolať domino efekt pri zatváraní hraníc, na čo môžu v konečnom dôsledku doplatiť nečlenské krajiny na tzv. balkánskej trase (Srbsko, Macedónsko ale i Bosna a Hercegovina).

O západnom Balkáne diskutoval minister M. Lajčák so slovinskými partnermi aj v kontexte rozširovania Európskej únie a nastávajúceho predsedníctva SR v Rade EÚ. Zhodli sa, že proces európskej integrácie v regióne musí pokračovať, keďže k nemu neexistuje reálna alternatíva. Venovali sa aj situácii na Ukrajine, vzťahom EÚ s Ruskom a ďalším témam z agendy EÚ. V súvislosti s regionálnou spoluprácou minister M. Lajčák konštatoval, že z pohľadu Slovenska je Slovinsko jedným z najprirodzenejších partnerov aj pre Vyšehradskú štvorku.