Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Lajčák na zasadnutí OBSE hovoril o prioritách predsedníctva SR

Miroslav Lajčák, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Lajčák na zimnom zasadnutí PZ OBSE zhrnul doterajšie cesty do konfliktných regiónov na Ukrajine, v Moldavsku a Gruzínsku, na ktoré nadviazal pracovnou návštevou Moskvy.

Viedeň 21. februára (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák zopakoval vo štvrtok priority slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) počas vystúpenia na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia (PZ) tohto zoskupenia, združujúceho 57 krajín Európy, Severnej Ameriky i Ázie.

Lajčák v úlohe úradujúceho predsedu OBSE vystúpil vo viedenskom sídle organizácie spolu s predsedom rakúskeho parlamentu Wolfgangom Sobotkom, predsedom PZ OBSE Giorgim Ceretelim a generálnym tajomníkom OBSE Thomasom Gremingerom. Za jeden z "najdôležitejších problémov" označil pretrvávajúcu krízu na Ukrajine.

"Podkopáva naše spoločné zásady a ohrozuje našu spoločnú bezpečnosť," povedal Lajčák na margo tejto krízy.

Minister zdôraznil, že slovenské predsedníctvo v OBSE zameriava svoju pozornosť na ľudí bezprostredne zasiahnutých konfliktami. Medzi priority predsedníctva patria prevencia konfliktov, bezpečná budúcnosť a efektívny multilateralizmus.

Lajčák na zimnom zasadnutí PZ OBSE zhrnul doterajšie cesty do konfliktných regiónov na Ukrajine, v Moldavsku a Gruzínsku, na ktoré nadviazal pracovnou návštevou Moskvy. Zdôraznil tiež, že ambíciou slovenského predsedníctva je podporovať posilnenie multilaterálnej spolupráce medzi OBSE, Organizáciou Spojených národov, Európskou úniou, Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a mimovládnymi aktérmi.

Minister počas vystúpenia pripomenul prvé výročie vraždy slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Odovzdanie páchateľov do rúk spravodlivosti je jednou z našich priorít," povedal.

Lajčák popri štvrtkovom zasadnutí rokoval s predsedom PZ OBSE Ceretelim, ktorého informoval o svojich cestách. Ocenil pritom angažovanosť PZ OBSE a jeho poslancov pri pozorovaní volieb v účastníckych krajinách organizácie. Stretol sa taktiež s predsedom dolnej komory kazašského parlamentu Nurlanom Nigmatulinom, ktorého ubezpečil, že stabilita a prosperita stredoázijského regiónu je v centre pozornosti tohtoročného slovenského predsedníctva v OBSE.

Parlamentné zhromaždenie OBSE združuje vyše 300 členov parlamentov členských krajín organizácie.

TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.