Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Lajčák nechce byť súčasťou vnútropolitických bojov v kauze paktu OSN

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Foto: TASR/Marko Erd

M. Lajčák vyhlásil, že by bol rád, keby sa mu dôverovalo, že ako minister zahraničných vecí a zároveň predseda Valného zhromaždenia OSN by nebol súčasťou niečoho, čo ubližuje slovenským záujmom.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) nechce byť súčasťou vnútropolitických bojov. Naznačil, že diskusia o výhradách voči Globálnemu paktu OSN o migrácii je snahou získať politické body. Svoju prípadnú demisiu nevylúčil.

"Ešte raz chcem veľmi jednoznačne povedať, že nemám v úmysle voziť na Slovensko migrantov a ani ten dokument k tomu nesmeruje. Moje pozície k migračnej politike sú dostatočne známe, tri roky sú konzistentné. A to, že ich niekto prekrúca a klame len preto, lebo nadbieha kotlebovcom alebo sú tu nejaké preteky, kto je väčší Kotleba ako Kotleba, s tým ja nemám nič do činenia," zdôraznil.

Pripomenul, že ministri v utorok na rokovaní vlády schválili zefektívnenie zamestnávania ľudí z tretích krajín. "Keď sme schvaľovali bod 12, tak som upozornil kolegov, že sme práve prijali dokument o regulovanej, riadenej, legitímnej a bezpečnej migrácii. Nevzali späť svoje hlasovanie, pretože by to bolo proti zdravému rozumu, tak ako aj táto debata je proti zdravému rozumu," uviedol Lajčák.

Svoju prípadnú demisiu nepoprel. "Ja v tejto chvíli neviem vylúčiť nič. Som zodpovedný človek, mám rezort, čaká nás predsedníctvo OBSE, ale ešte raz som povedal, ak sa Slovensko rozhodne ísť cestou xenofóbie, tak ja také Slovensko nemôžem ani nebudem zastupovať v zahraničí. Ak mi Smer nedôveruje, tak, samozrejme, nemôžem byť ministrom, a ešte chcem povedať, že mám svoju ľudskú a profesionálnu integritu a tá je pre mňa oveľa dôležitejšia než akákoľvek stolička," priblížil minister.

Šéf rezortu diplomacie vyhlásil, že by bol rád, keby sa mu dôverovalo, že ako minister zahraničných vecí a zároveň predseda Valného zhromaždenia OSN by nebol súčasťou niečoho, čo ubližuje slovenským záujmom. "To, čo tomu dokumentu vyčítajú, je vlastne to, čo ten dokument jasne rešpektuje, kompetenciu členských štátov, že každý štát si rozhodne sám, koho považuje za legálneho a koho za nelegálneho migranta," dodal Lajčák s tým, že ide o katalóg odporúčaní a k ničomu krajiny nezaväzuje.

O zásadných výhradách k navrhovanému Globálnemu paktu OSN o migrácii sa má hovoriť na pôde parlamentu. Lajčák má v tejto súvislosti v stredu (21. 11.) vystúpiť v Zahraničnom výbore Národnej rady (NR) SR. Slovenská národná strana (SNS) nechce, aby bol Globálny pakt OSN pre Slovensko záväzný. Do parlamentu predložila uznesenie, v ktorom navrhuje, aby sa Slovensko k paktu o migrácii nepridalo. S prijatím paktu nesúhlasia ani opozičné Sme rodina a SaS.

Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016. Práce na jeho texte sa začali v apríli 2017. Cieľom 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Zdôrazňuje sa v ňom nedotknuteľnosť suverenity jednotlivých krajín a ich právo na vlastnú podobu migračnej politiky.