Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Medzi podnikateľmi je podľa Lajčáka pomerne laxný záujem o dohodu TTIP

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák Foto: TASR

"Dohodli sme sa preto, že budeme stimulovať väčšiu informovanosť, aby mali ľudia objektívne informácie," uviedol minister.

Bratislava 18. februára (TASR) – Slovenskí podnikatelia sa neveľmi zaujímajú o dohodu o Transatlantickom partnerstve v oblasti obchodu a investícií (TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership) medzi EÚ a USA. Uviedol to dnes pre TASR podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smer-SD) po prvom tohtoročnom rokovaní Rady vlády SR na podporu exportu a investícií.

"Ak by som citoval samotných zástupcov podnikateľských združení, tak povedali, že v tejto chvíli je pomerne laxný záujem medzi podnikateľmi o dohodu TTIP. A malý záujem spôsobuje aj malú informovanosť. Dohodli sme sa preto, že budeme stimulovať väčšiu informovanosť, aby mali ľudia objektívne informácie," spresnil. Pozícia vlády SR k dohode TTIP je podľa neho "vo všeobecnosti pozitívna".

Jedným zo záverov dnešnej rady je podľa Lajčákových slov dohoda, že Ministerstvo hospodárstva (MH) SR bude ako gestor k TTIP zvolávať po každom rokovacom kole medzi EÚ a USA stretnutie s podnikateľmi a bude ich informovať o postupe rokovaní. "Podľa toho sa bude nastavovať aj slovenská pozícia," informoval.

Podčiarkol, že Rada vlády SR na podporu exportu a investícií dnes zmenila aj metódu svojej ďalšej práce. "Dohodli sme sa po individuálnych rokovaniach s viacerými členmi rady z podnikateľského sektora, že sa budeme viac sústreďovať na debatu o témach, a to na úkor schvaľovania formálneho materiálu," priblížil.

Ťažiskovými bodmi rokovania rady bol podľa neho okrem TTIP aj stav príprav účasti SR na EXPO Miláno 2015, informácia o priebehu a záveroch konferencie "Budúcnosť exportu SR" v Bratislave uskutočnenej 11. decembra 2014 a návrh na zloženie monitorovacieho výboru pre dohľad nad plnením cieľov "Stratégie vonkajších ekonomických vzťahov SR na obdobie 2014 až 2020".

Na rokovaní rady zúčastnení prerokovali taktiež plán oficiálnych účastí MH SR na veľtrhoch a výstavách v zahraničí v roku 2015, vyhodnotenie realizovaných aktivít medzinárodnej ekonomickej spolupráce a prezentácie SR v zahraničí za rok 2014. Bola zároveň predložená informácia o priebehu a výsledkoch 6. zasadnutia zmiešanej komisie medzi SR a Srbskou republikou pre hospodársku spoluprácu, ktorá sa uskutočnila 1. decembra 2014 v Bratislave.