Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lajčák podpísal memorandum o spolupráci v oblasti rozvojovej pomoci

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák Foto: TASR/Monika Hipmánová

Slovenská republika je prvou krajinou spomedzi bývalých prijímateľov americkej rozvojovej pomoci v regióne strednej a juhovýchodnej Európy, s ktorou vláda USA uzavrela takúto dohodu.

Washington/Bratislava 14. novembra (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák podpísal v stredu v americkom Washingtone bilaterálne memorandum o porozumení v oblasti medzinárodnej rozvojovej spolupráce medzi vládou Spojených štátov, konajúcou prostredníctvom rozvojovej agentúry USAID, a Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR).

Slovenská republika je prvou krajinou spomedzi bývalých prijímateľov americkej rozvojovej pomoci v regióne strednej a juhovýchodnej Európy, s ktorou vláda USA uzavrela takúto dohodu. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVaEZ SR.

Podpisom memoranda obe krajiny podľa stanoviska spustili praktickú spoluprácu prostredníctvom spoločných projektov v regióne západného Balkánu a v krajinách Východného partnerstva EÚ.

"Som hrdý na to, že Slovensku sa v krátkom čase podarilo transformovať z prijímajúcej krajiny na rozvojového donora. Dnešný podpis memoranda s USAID podčiarkuje tento úspech a vyjadruje spoločnú snahu Bratislavy a Washingtonu o udržateľný rozvoj v krajinách Východného partnerstva a západného Balkánu," povedal Lajčák.

Prvým výsledkom naštartovanej spolupráce bude spoločný projekt, ktorý sa bude realizovať v Moldavsku v oblasti rozvoja miestnych samospráv. Využité pri ňom budú autentické skúsenosti SR v danej oblasti.