Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Lajčák podpísal v Austrálii dohodu o programe štúdia a práce mladých

Miroslav Lajčák Foto: TASR/AP

V rámci diskusie o ekonomickej spolupráci podporil Lajčák uzavretie dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Austráliou.

Canberra/Bratislava 27. mája (TASR) - Mladí ľudia zo Slovenska a Austrálie budú môcť recipročne študovať, pracovať a cestovať v týchto dvoch krajinách. Umožní to dohoda o programe pracovných dovoleniek, ktorú dnes podpísal v Canberre šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák so svojou rezortnou partnerkou Juliou Bishopovou. TASR o tom informoval hovorca ministerstva Peter Stano.

"Verím, že program využijú okrem našich študentov v Austrálii aj austrálski študenti, aby spoznali Slovensko a strednú Európu," poznamenal Lajčák. Na základe Working Holiday Scheme vydajú obe vlády 200 víz ročne pre ľudí vo veku 18-30 rokov.

Lajčák sa počas druhého dňa oficiálnej návštevy v Austrálii zhodol s Bishopovou na potrebe zvýšenia intenzity existujúcej spolupráce, v ktorej vidia nevyužitý potenciál. Slovenský minister preto navrhol možnosť spolupráce aj vo formáte V4 plus, pričom sa dohodli na čo najskoršom prediskutovaní konkrétnych možností na expertnej úrovni.

V diskusii sa venovali tiež kríze v arabských krajinách a fenoménu Islamského štátu. V tomto kontexte sa zamerali najmä na problém zahraničných bojovníkov, teda občanov EÚ alebo Austrálie, ktorí dobrovoľne odchádzajú bojovať do konfliktných zón a po návrate do vlasti predstavujú bezpečnostné riziko.

Neobišli ani tému nelegálnej migrácie, ktorej čelí tak EÚ, ako aj Austrália, a prebrali možnosti vzájomnej výmeny skúseností.