Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lajčák rokoval s Lavrovom o posilnení úlohy OBSE

Úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (vľavo) a ruský minister zahraničných vecí Sergej LAvrov počas stretnutia v Moskve 19. februára 2019. Foto: TASR/AP

Obaja venovali prioritnú pozornosť situácii na východe a juhovýchode Ukrajiny, ako aj možnostiam zlepšenia životných podmienok obyvateľov v oblastiach konfliktu.

Moskva 19. februára (TASR) - Aktuálne otázky slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a jeho snaha o posilnenie úlohy organizácie pri riešení konfliktov boli hlavnými témami pondelkového rokovania slovenského ministra zahraničných vecí a úradujúceho predsedu OBSE Miroslava Lajčáka s ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom v Moskve. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Obaja venovali prioritnú pozornosť situácii na východe a juhovýchode Ukrajiny, ako aj možnostiam zlepšenia životných podmienok obyvateľov v oblastiach konfliktu. Lajčák hovoril o výsledkoch svojej januárovej cesty do Kyjeva a na východ Ukrajiny, pričom s Lavrovom diskutoval o tom, ako pomôcť zlepšeniu humanitárnej situácie v krízových oblastiach nachádzajúcich sa pri línii kontaktu.

V nadväznosti na nedávne návštevy šéfa slovenskej diplomacie v Moldavsku a v Gruzínsku ministri prerokovali aj možnosti pokroku v riešení pretrvávajúcich konfliktov na ich území, ako aj ďalších konfliktov v regióne účastníckych krajín OBSE. Ministri sa tiež venovali budúcnosti financovania tejto organizácie.

Témou rokovania boli rovnako možnosti rozvoja bilaterálnej spolupráce a aj aktuálny vývoj na svetovej politickej scéne, najmä v kontexte bezpečnostnej situácie vo svete. Osobitnú časť rokovaní tvorili témy, ktorými sa primárne zaoberá Organizácia Spojených národov, pričom sa obaja zhodli na potrebe posilnenia úlohy multilateralizmu v medzinárodných vzťahoch.

Šéf slovenskej diplomacie sa v Moskve stretol aj s prezidentom a predsedom predstavenstva Sberbank Germanom Grefom, ktorého ruské vydanie ekonomického časopisu Forbes označilo v októbri minulého roku za druhú najvplyvnejšiu osobu v krajine. Partneri prediskutovali aktuálnu ekonomickú situáciu v Rusku a v Európe s odhadom jej ďalšieho vývoja.