Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

M. Lajčák: Rozhovor s Albrightovou o strednej Európe bol hĺbkový

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Michal Svítok

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák takto zhodnotil pondelňajší neformálny obed s bývalou americkou ministerkou zahraničných vecí.

New York 20. septembra (TASR) – Bol to hĺbkový, skôr filozofický rozhovor o situácii v strednej Európe, ktorú Madeleine Albrigtová naďalej pozorne sleduje a záleží jej na nej. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák takto pre TASR zhodnotil pondelňajší neformálny obed s bývalou americkou ministerkou zahraničných vecí.

"Hovorili sme najmä o náraste negatívnych trendov v podobe silnejúceho nacionalizmu a netolerancie a vymieňali sme si názory na to, čo je za tým a prečo k tomu dochádza práve v tomto období a práve v tomto regióne," konštatoval.

V rámci vystúpenia na podujatí venovanom problematike utečencov a migrantov na Valnom zhromaždení OSN vyhlásil, že na riešenie migračnej krízy treba rozšíriť a  zintenzívniť spoluprácu v čo najširšom medzinárodnom meradle.

"Migračná kríza je jedna z najväčších výziev pre medzinárodné spoločenstvo. Nie je to krátkodobý sezónny ani regionálny problém – je to komplexná záležitosť pre niekoľko generácií a vyžaduje si celosvetovú pozornosť," zdôraznil Lajčák.

Žiadna organizácia, žiadny štát ani región podľa neho nedokáže vyriešiť migráciu iba vlastnými silami. Globálny fenomén preto potrebuje aj globálnu odpoveď.

Lajčák v pondelok v New Yorku podpísal z pozície Slovenska ako predsedníckej krajiny Rady EÚ dohodu medzi EÚ a Mikronéziou o zrušení vízovej povinnosti pre občanov oboch krajín na krátkodobé pobyty. Za Mikronéziu dohodu podpísal minister zahraničných vecí Lorin Robert a na slávnostnom podpise v priestoroch Stálej misie SR pri OSN sa zúčastnil aj komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos.

Lajčák okrem toho sprevádzal slovenského prezidenta Andreja Kisku na prijatí u generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna. Absolvoval taktiež sériu bilaterálnych rokovaní s francúzskym ministrom zahraničných vecí Jeanom-Marcom Ayraultom, indonézskou rezortnou kolegyňou Retno Marsudiovou, kenskou ministerkou Aminou Mohamedovou, šéfkou austrálskej diplomacie Julie Bishopovou a argentínskou rezortnou partnerkou Susanou Malcorrouvou.

Hlavnými témami rokovaní boli otázky dvojstrannej a regionálnej spolupráce, ako aj vzťahy týchto krajín s EÚ a aktuálna agenda OSN.