Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Lajčák sa zúčastní na summite Svetového ekonomického fóra v Davose

Na archívnej snímke osobitý predstaviteľ Európskej únie pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom, slovenský diplomat Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

Lajčák na Facebooku dodal, že minulý týždeň na stretnutí v Bruseli informoval veľvyslancov členských štátov EÚ o pozitívnom vývoji dialógu medzi Belehradom a Prištinou.

Brusel 15. januára (TASR) - Osobitý predstaviteľ Európskej únie pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom, slovenský diplomat Miroslav Lajčák uviedol, že tento týždeň absolvuje množstvo bilaterálnych stretnutí v švajčiarskom meste Davos, kde sa zúčastní na 54. zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF). TASR správu prevzala od agentúry Tanjug.

"Dokončujem prípravy na nadchádzajúci dynamický týždeň, počas ktorého sa v meste Davos zúčastním na 54. zasadnutí WEF. Zapojím sa do niekoľkých panelových diskusií a absolvujem mnoho bilaterálnych stretnutí," napísal Lajčák na sociálnej sieti Facebook. WEF sa tento rok koná pod mottom "Obnova dôvery" a skončí sa 19. januára.

Hovorca EÚ pre zahraničné veci Peter Stano zároveň uviedol, že Lajčák sa na okraji summitu WEF samostatne stretne aj so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom a kosovským premiérom Albinom Kurtim.

Lajčák na Facebooku dodal, že minulý týždeň na stretnutí v Bruseli informoval veľvyslancov členských štátov EÚ o pozitívnom vývoji dialógu medzi Belehradom a Prištinou.

Vyzdvihol napríklad rozhodnutie kosovskej vlády, že vodiči srbských vozidiel už na svojich tabuľkách s evidenčným číslom nemusia mať nálepku, aby zakryli označenie štátnej príslušnosti. Kosovo tak rozhodlo po podobnom kroku srbskej vlády z minulého mesiaca.

Výrazný pokrok podľa neho krajiny dosiahli aj pri implementácii energetického plánu.

Kosovo sa odtrhlo od Srbska v roku 2008 po krvavej vojne koncom 90. rokov. Srbsko odmieta uznať nezávislosť Kosova, ktorého obyvateľstvo tvoria prevažne etnickí Albánci, a stále ho pokladá za svoju provinciu. K dlhodobému napätiu medzi oboma krajinami prispieva aj skutočnosť, že na severe Kosova žije početná srbská menšina, ktorej príslušníci sú prevažne lojálni Belehradu a odmietajú rozhodnutia kosovských úradov.