Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lajčák si myslí, že výsledky britských volieb priniesli viac jasnosti

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, archívna foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Pripustil, že by sa teoreticky ešte stále mohlo stať, že 31. decembra 2020 dohoda o budúcich vzťahoch nebude.

Bratislava 31. decembra (TASR) – Výsledky predčasných parlamentných volieb v Spojenom kráľovstve priniesli podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) viac jasnosti. Ako poznamenal v rozhovore pre TASR, dominantné víťazstvo konzervatívcov Borisa Johnsona dalo možnosť už takmer s určitosťou povedať, že Británia k 31. januáru 2020 odíde z Európskej únie.

"Od referenda uplynuli tri roky a po väčšinu toho času hlasovania v britskom parlamente ukazovali, že Británia sa vie zhodnúť na tom, čo nechce, ale nevie sa zhodnúť na tom, čo chce. Dnes už je jasné, že Boris Johnoson má jasný program a dostal silný mandát," povedal minister Lajčák. Dodal, že zároveň nastupuje druhá fáza, na ktorú sa treba sústrediť, a to je vyrokovanie podoby budúcich vzťahov.

Pôvodne malo toto obdobie podľa šéfa rezortu diplomacie trvať dva roky, ale tým, že sa samotný akt brexitu odkladal, sa doba skrátila na 11 mesiacov. „Ľudia si dnes kladú otázku, či je reálne za 11 mesiacov vyrokovať komplexnú dohodu o budúcich vzťahoch,“ poznamenal minister. Pripustil, že by sa teoreticky ešte stále mohlo stať, že 31. decembra 2020 dohoda o budúcich vzťahoch nebude, čo by vytvorilo opäť veľa chaosu a nejasností.

"Nechcem predbiehať, faktom je, že EÚ sa pripravuje na tieto rokovania intenzívne a budeme vidieť niekedy v priebehu budúceho roka, ako rokovania postupujú," uzavrel Lajčák.