Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

M. Lajčák: Slovensko nemá problém s vízovou liberalizáciou pre Turecko

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Minister zahraničných vecí zároveň pripomenul, že vízová liberalizácia je proces založený na plnení kritérií.

Bratislava 5. mája (TASR) - Slovensko nebude mať problém s vízovou liberalizáciou pre občanov Turecka, pokiaľ krajina splní všetky podmienky. "Slovensko je pozitívne v otázke vízovej liberalizácie vo všeobecnosti, my nerobíme rozdiely, podporujeme ten proces aj vo vzťahu ku Gruzínsku, Ukrajine, Kosovu," povedal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Zdôraznil však, že kritériá sa musia dodržiavať.

"To, čo nechceme vidieť a určite by sme neakceptovali je, aby v prípade niektorých krajín sme po splnení podmienok prichádzali s dodatočnými podmienkami, a naopak, v prípade iných krajín by sme prižmurovali obidve oči, len aby sme prijali politické rozhodnutie. Tým by sa nám rozsypala naša kredibilita európskej vízovej politiky," skonštatoval Lajčák.

Pripomenul, že vízová liberalizácia je proces založený na plnení kritérií. Turecko zatiaľ všetky nesplnilo. "Odporučenie komisie je podmienečné a je viazané na to, že Turecko splní kritériá. My, a som presvedčený, že všetky členské štáty budú trvať na tom, aby kritériá boli splnené, a potom, samozrejme, my nemáme s tým problém," zhrnul Lajčák.

Európska komisia v stredu (4.5.) odporučila Európskemu parlamentu a Rade EÚ, aby zrušili vízovú povinnosť pre občanov Turecka za predpokladu, že turecké orgány splnia zostávajúce kritériá z celkových 72. Liberalizácia víz sa týka iba krátkodobého, trojmesačného obdobia a víza nebudú musieť žiadať tí občania Turecka, ktorí chcú prísť do EÚ za účelom dovolenky alebo z rodinných či profesijných dôvodov.