Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Lajčák v Londýne predstavil priority slovenského predsedníctva v OBSE

Na archívnej snímke Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Pavol Zachar

Napriek očakávanému brexitu Británia podľa Lajčáka zostáva jedným z kľúčových partnerov SR, čo dokazuje aj výška britských investícií na Slovensku vrátane nedávnej akvizície Jaguar Land Rover v Nitre.

Londýn 17. decembra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák predstavil v pondelok v Londýne priority slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu (OBSE). TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ).

Lajčák sa stretol so svojím britským rezortným partnerom Jeremym Huntom a s ďalšími vládnymi predstaviteľmi. Hlavnými témami rokovaní boli predsedníctvo SR v OBSE, ako aj aktuálny vývoj ohľadne odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

"Predsedníctvo v OBSE preberáme v neľahkej situácii, osobitne po ostatnom incidente v Azovskom mori, každopádne chceme vystupovať ako konštruktívny partner s cieľom primäť všetky zainteresované strany k dialógu," uviedol šéf slovenskej diplomacie. Zámerom slovenskej strany je podľa neho deeskalácia napätia a pomoc ľuďom, ktorí sa ocitli v núdzi kvôli konfliktom v účastníckych krajinách OBSE.

Lajčák sa s partnermi zhodol na potrebe zabezpečiť, aby odchod Spojeného kráľovstva z EÚ bol riadený a tým poskytol istotu občanom a podnikateľom. V opačnom prípade tvrdý brexit prinesie veľké ekonomické a politické škody.

"Treba si uvedomiť, že dohoda o vystúpení bola ťažko vyrokovaná. Pevne verím, že sa ju podarí schváliť aj v britskom parlamente. Samozrejme, že pôjde o rozhodnutie slovenský minister.

Napriek očakávanému brexitu Británia podľa Lajčáka zostáva jedným z kľúčových partnerov Slovenska, čo dokazuje aj výška britských investícií na Slovensku vrátane nedávnej akvizície Jaguar Land Rover v Nitre.

Lajčák navštívil v Londýne aj Centrum pre európske reformy, kde diskutoval s riaditeľom tejto mimovládnej inštitúcie Charlesom Grantom a jeho spolupracovníkmi o aktuálnych európskych otázkach.