Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Lajčák verí, že sa podarí vyriešiť zaplatenie príspevku do CERN-u

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Pavel Neubauer

Splácanie príspevkov do medzinárodných organizácii je znak solídnosti štátu a Slovensko má v tomto veľmi dobrú tradíciu, povedal šéf slovenskej diplomacie.

Bratislava 6. novembra (TASR) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) verí, že sa Slovensku podarí vyriešiť zaplatenie príspevku do Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN). V stredu po rokovaní vlády uviedol, že Slovensko má v platení za členstvo v medzinárodných organizáciách veľmi dobrú tradíciu.

"Splácanie príspevkov do medzinárodných organizácii je znak solídnosti štátu a Slovensko má v tomto veľmi dobrú tradíciu. My patríme k tým, ktorí splácajú načas a dokonca medzi prvými, čo ani zďaleka nie je štandard," povedal šéf slovenskej diplomacie s tým, že by z toho nerobil systémový problém.

Lajčák si myslí, že ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS) má plán, ako uhradiť zvyšné splátky. CERN je podľa jeho slov "špičková organizácia a máme tam špičkových vedcov. Je to vzájomne výhodný vzťah," doplnil. Zároveň verí, že sa tento problém podarí vyriešiť. Situáciu podľa neho "diplomaticky žehliť" nemusel.

Lubyová v utorok (5. 11.) uviedla, že rezort školstva požiada ministerstvo financií o zvýšenie rozpočtu. Dôvodom je potreba uhradenia členstiev v medzinárodných vedecko-výskumných organizáciách. Ministerstvo financií SR v stanovisku potvrdilo, že je pripravené s rezortom školstva rokovať. Dofinancovanie má zabrániť tomu, aby Slovensko vylúčili zo Spojeného ústavu jadrových výskumov v Dubne. Rovnako bude môcť rezort uhradiť v plnej výške aj členstvo v CERN-e. "Rátam s tým, že do konca roka budú tieto záväzky vyrovnané," dodala Lubyová